Татяна Дончева се прегърна с АБВ
„Движение 21” - пристан на Гриша Ганчев - подсъдимия ортак на Цветан Василев

Татяна Дончева
.
Укрили ДДС за 700 бона
Гриша Ганчев търка подсъдимата скамейка заедно със сина си Данаил и още осем души заради организирана престъпна група. Според прокуратурата бандата, чийто тартор е именно Ганчев-старши, е укрила ДДС в размер на 711 580,56 лева. Далаверата се осъществила чрез продажба на захар без фактури, произведена в захарните заводи в Бургас и Девня. Според обвинението Гриша Ганчев умишлено склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането ДДС на „Литекс Комерс” АД в размер на 711 580,56 лева, като не издадат фактури. Обвинен е и за закана за убийство на ръководителя на НАП Красимир Стефанов. Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г.

Разследването установило, че продажбата на захар, немалка част от която без издаване на фактури, е ставала чрез фирмите „Симек” ЕООД, „Никдоналд Комерс” АД и “Лозев” ЕООД, припомнят от прокуратурата.
.
Поправката „Ванко 1”
Името на Татяна Дончева се свързва с криминалния свят и заради така наречената поправка „Ванко 1”. Това е поправка в Наказателния кодекс от 2006 г. на 40-ото народно събрание, с която наказанието за склоняване към проституция в някои случаи значително се намалява. Заради приетата поправка осъденият на втора инстанция на 12 години рапър Иван Главчев - Ванко 1 е пуснат от затвора, след като е излежал само 3 г. от присъдата си. Според някои врътката е направена именно заради него и точно затова неформално е наричана „Ванко 1”. За прокарването на скандалната промяна е обвинявана именно Дончева. Тогава тя е депутат от БСП. Въпреки че Поразяващата уста не присъствала на първото заседание на правната комисия, когато поправката е отхвърлена, тя изрично искала прегласуването є на следващото заседание.

Поправката все пак е приета и влиза в сила от октомври 2006 г.
.
.
.