Топовни салюти за Сапфирения юбилей на кралицата
90-годишната Елизабет Втора счупи пореден рекорд за престой на трона

ЕПА/БГНЕС
Елизабет Втора е изключително обичана от своите поданици.
.
Управлението в числа
Ето и по-важните числа в живота и историята на управлението й:

1 - Мястото, което заема в класацията за най-дълго управлявал жив монарх. То й принадлежи по право, след смъртта на краля на Тайланд Пумипон Адулядет през 2016 г.

4 - Броят на децата й - принц Чарлз, принцеса Ана, принц Андрю, принц Едуард.

8 - Броят на внуците й - Питър Филипс и Зара Тиндъл, принц Уилям и принц Хари, принцеса Беатрис и принцеса Юджини, лейди Луиз Маунтбатън-Уиндзор и виконт Джеймс.

5 - Броят на правнуците й - Айла и Савана Филипс, принц Джордж и принцеса Шарлот, и Мия Тиндъл.

13 - Министър председатели откакто започва нейното управление. Първият от тях е Уинстън Чърчил (1940-1945 и 1951-1955), а последният - Тереза Мей.

16 - Страните, от които е призната за монарх - Великобритания и 15 държави от Общността на нациите.

21 - Възрастта й, когато се омъжва за принц Филип, херцог на Единбург през ноември 1947 г.

23 - Броят восъчни фигури, които Музеят на Мадам Тюсо създава с образа на кралицата.

25 - Нейната възраст, когато става кралица на 6 февруари 1952 г.

70 - Годините съвместен брак, които ще отбележат през ноември с нейния съпруг за тяхната платинена сватба.

72 % - Делът от живота й, през който е кралица.

601 - Благотворителни фондации, организации и военни полкове, на които кралицата е патрон. Тя предаде на свои близки над 25 патронажа миналата година.

1,45 милиона - Приблизителният брой на хората, които са посещавали градински партита в Бъкингамския дворец или шотландската й резиденцията Холируд в Единбург от 1952 г. досега.

340 милиона британски лири - Състоянието на кралицата според класация на в. “Сънди таймс”.
.
Топ 10 любопитни факти
1. ТЯ не се нуждае от паспорт, за да пътува

Всички паспорти във Великобритания се издават от името на кралицата, а самата тя няма нужда от такъв документ, за да пътува. Всички останали членове на кралското семейство, включително принц Уилям и принц Чарлз, притежават паспорти.

2. Умее да борави с огнестрелно оръжие

Тя демонстрира уменията си с по време на посещение в център за стрелба в Съри.

3. Елизабет Втора е служила в армиЯта по време на Втората световна война

Кралицата е единственият жив монарх в света, служил във войната срещу Хитлер. Когато навършва 18 години, тя се присъединява към женската организация към британската армия.

4. Кралицата е трениран механик

По време на службата си в британската армия Елизабет, която по онова време е принцеса, се учи да шофира военни камиони, както и да ги ремонтира.

5. ТЯ има два рождени дни

Кралицата не празнува един рожден ден годишно като обикновените хора. Тя е родена на 21 април, но официално рожденият й ден се чества в някоя от съботите в началото на юни с военен парад.

6. Изпращала е имейли преди повеЧето хора да знаЯт, Че интернет съществува

Въпреки че се присъедини към Туитър чак миналата година, британската кралица е изпратила първият си имейл от военна база през 1976 г.

7. ТЯ притежава повеЧето от немите лебеди във ВеликобританиЯ

Много хора мислят, че кралицата притежава всички лебеди на Острова, но формално това не е вярно. Според сайта на британската монархия: “Короната има права на собственост върху всички немаркирани неми лебеди в откритите водни пространства, но кралицата упражнява собствеността си само в някои участъци на Темза и нейните притоци”.

8. “Фотобомбите” не са й Чужди

Изскачането в чужди снимки, известно в англоезичния свят като фотобомба, не е табу за британския монарх. По време на спортно първенство през 2014 година австралийската хокеистка Джейд Тейлър публикува в Туитър своя снимка, на която на заден план се вижда усмихнатата Елизабет Втора, която гледа право в обектива.

9. Снимала се е с Джеймс Бонд

Това видео е заснето специално за откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. На него се вижда как Даниел Крейг придружава кралицата, която се качва в хеликоптер, а после двамата скачат с парашут на Олимпийския стадион в британската столица. Кралицата може да е използвала дубльорка за скока, но предвид историята на подвизите й е трудно човек да бъде сигурен дали не е скочила сама.

10. Знаменитости се редЯт на опашка, за да се срещнат с неЯ

Фотомодели, актьори, холивудски звезди и музиканти - кралицата се е срещала с всички.
.
.
.