Скандали
Цветан Василев бави с жалби делото за конфискация на имането си
Семейството на банкера беглец и негови фирми пуснали над 20 молби за вдигане на запорите

Бойко Кичуков
Над година процесът по конфискация на незаконно придобитото имущество на банкера беглец Цветан Василев е блокиран заради искания на ответниците.
.
Точи Русенската корабостроителница
Цветан Василев продължава да източва дружества, напазарувани от него с пари на КТБ, за да си осигури охолен живот в Белград. Поредният фрапиращ пример за финансовитге машинации на обвиняемия Василев е случаят с Русенската корабостроителница, която е един от основнитедлъжници на фалирания трезор.

Оказа се, че след като оборудването на завода беше нарязано на скрап по заповед на банкера, по измамна схема Василев е успял да препродаде няколко пъти вземанията на банката на негови фирми. Това става след като през май 2016 г. заводът е бил отдаден под наем на фирма със същото име, но със седалище в Ямбол, за 2000 лева на месец и към нея се препращат приходите на завода. „Цялото предприятие Русенска корабостроителница е отдадено на Русенска корабостроителница АД град Ямбол за 2000 лева на месец и само за да разберете нищожността на тази цена, която е 48 хил. лева на година, ще ви кажа, че данък сгради и такса смет на година са в размер на 97 хил. лева”, каза временният синдик на КТБ Росен Милошев пред БНТ.

Целият договор с Русенската корабостроителница в Ямбол е направен, за да заобикаля закона и да не плащат никакви задължения – нито за осигуровки, нито ДДС, нито ток, нито вода, а тези неща се трупат на Русенската корабостроителница в Русе. По тазии схема едното дружество прибира приходите, а разходите остават за друго дружество и неговите кредитори. Русенската корабостроителница има около 70 млн. лева задължения, но те нарастват с около 100 хил. лв на месец.
.
“Фрог нюз” пак пере банкера беглец

Сайтът на Огнян Стефанов прави неистови опити да отвлича вниманието от банкера беглец.
Рупорът на укриващия се в Сърбия фараон Цветан Василев „Фрог нюз” отново задейства фабриката за фалшиви новини. И този път на мушка е КТБ. Това е поредният опит да се отвлече вниманието от банкера беглец, който се укрива от родното правосъдие в Белград. Небезизвестен факт е, че собственикът на „Фрог нюз” Огнян Стефанов е стар познайник на Василев още от времето, когато скандалният банкер беше мажоритарен собственик в банката. Доказателства за дружбата им са и записи от книгите на охраната на КТБ, в които името на Стефанов фигурира често като посетител на Василев.

Преди време комисията по досиетата разкри принадлежността на Стефанов към ДС, където той се е подвизавал с псевдонима агент “Академик”.

Бранителят на банкера беглец излиза на сайта си с поредните фалшиви твърдения относно „Русенска корабостроителница - Запад”. В обширно изложение, се твърди, че синдиците на банката „съсипвали предприятието”, което било едва ли не в цветущо състояние.

Припомняме, че в публикувания на девети февруари тази година анализ на синдиците на КТБ „Русенска корабостроителница-Запад” е разгледана като фрапантен пример за унищожаване на активите й. Кредитирана с повече от 30 млн. евро от КТБ, след фалита на банката корабостроителницата скорострелно е ограбена от свързани с Василев дружества. Синдиците на КТБ посочват, че въпреки особения залог на търговското предприятие в полза на банката изведнъж се появяват нови залози, а впоследствие с поредица от цесии активите се озовават в дружествата „Ню Лайт Хаус”, „Вип Осем”, „Фабриа” и „Фокс къмпани”, които не осъществяват никаква дейност и са създадени само за тази цел. Така цялото оборудване на корабостроителницата, което следва да е част от търговското предприятие на фирмата и което трябва да служи като обезпечение на задълженията на последното към банката, де факто е било „продадено” за по-малко от 200 хил. лева. Нещо повече - на 18.5.2016 г. между „Русенска корабостроителница” АД като наемател и „Русенска корабостроителница - Запад” като наемодател е сключен договор за наем, с който под наем са отдадени имоти, сгради, машини, съоръжения, инсталации, МПС и друг производствен инвентар за строителство и ремонт на кораби за наемната цена в размер на 48 000 лв. без ДДС, за целия срок на договора – 2 години, т.е. месечната наемна цена възлиза на 2000 лв. без ДДС. Така на практика към момента в самата корабостроителница оборудване и имоти вече няма. Както се казва, перфектна схема, организирана от Василев и намиращите се под негов контрол управители и изпълнителни директори (запознати коментират, че в схемата неофициално участва и Валери Димитров – бивш собственик на охранителната от фирма от борческите години „Клуб 777”), в опит да се отклонят активите от масата на несъстоятелността, независимо от многобройните дела, заведени от КТБ, коментира “Блиц”.

Въпреки че фактите ясно говорят, пак според „Фрог” (разбирай Василев) съдиите от Русенския окръжен съд, видите ли, незаконно съдействали на банката, давайки в края на месец февруари разрешение за запечатване на помещенията. Може би за Цветан Василев нормалното поведение на съда в този случай трябва да е за дългове от десетки милиони евро Темида да си затвори очите? А в корабостроителницата ежедневно да се нарязват и изнасят за скрап метални съоръжения, както се прави в момента. Не са спестени неистините и за частния съдебен изпълнител Македонска от Русе, позволила си да изпълни съдебното решение за запечатване. Същата уж имала ”осъдителна присъда” за нанесени вреди на частна фирма и трябвало да заплати обезщетение в размер на 55 806 лева от „незаконосъобразно принудително изпълнение”. Бърза проверка в системата на ВКС показва обаче, че се касае за опашата лъжа - не само че Македонска не е била „осъдена”, а дори са й присъдени разноски по отхвърлените спрямо нея претенции в размер на 2260 лева. Разбира се, разпространяването на тези неистини не е нищо друго освен отново опит за въздействие върху съда и върху органите, които прилагат закона. За идния вторник е насрочено поредното заседание на Окръжен съд – Русе за обявяване на дружеството в несъстоятелност, като се очаква най-после делото да стартира. От справка в системата на русенския окръжен съд обаче е видно, че свързаните с Василев дружества – самата корабостроителница, както и новите „собственици” на активите, са подали цели 12 частни жалби, молби за бавност и молби за отводи, в очевиден опит да забавят процедурата максимално, за да бъдат заметени следите.
.
.
.