Тенденции
Пъзелът на Доналд Туск
Какви задачи го очакват по време на втория му мандат като шеф на Европейския съвет?

ЕПА/БГНЕС
Вторият мандат на Туск ще започне на 1 юни и ще продължи две години и половина.
.
Унгария преизбра президента Янош Адер за втори мандат

ЕПА/БГНЕС
Янош Адер бе преизбран на второ гласуване със 131 гласа, след като кандидатурата му не успя да получи необходимата подкрепа от две трети на първото гласуване.
Унгарският парламент преизбра ветерана от управляващата партия ФИДЕС Янош Адер за президент за втори петгодишен мандат. Това показва, че премиерът Виктор Орбан здраво държи властта една година преди парламентарните избори, предаде Ройтерс.

Петдесет и седем годишният Адер, който е юрист и отдавнашен член на ФИДЕС, бе верен съюзник на Орбан откакто бе избран на този предимно представителен пост през 2012 г.

Адер бе преизбран на второ гласуване със 131 гласа, след като кандидатурата му не успя да получи необходимата подкрепа от две трети на първо гласуване, тоест 133 гласа от 199. На втория тур бе необходимо обикновено мнозинство. Съперникът на Адер - кандидатът на опозицията Ласло Майтени, получи 39 гласа.

“След малко повече от година ще бъдете изправени пред изпитание. През следващите месеци шумът от политическите дебати ще се засили”, каза преди гласуването Адер и призова депутатите да поставят на първо място интересите на Унгария, а да не се занимават с политически кавги.

Адер с малки изключения подкрепяше политическата програма на Орбан. В Унгария президентските правомощия са по-скоро ограничени и не се очаква той да оспорва като цяло политическия курс на ФИДЕС, коментира цитиран от Ройтерс анализатор от мозъчния тръст Танео интелиджънс. Според него преизбирането на Адер е сигнал, че управляващата партия запазва господстващата си позиция.
.
Съд наложи вето на Артуро Мас за публични постове

ЕПА/БГНЕС
Янош Адер бе преизбран на второ гласуване със 131 гласа, след като кандидатурата му не успя да получи необходимата подкрепа от две трети на първото гласуване.
Съд наложи върху бившия регионален ръководител на Каталуния Артуро Мас двегодишна забрана да заема публичен пост заради свикания от него през 2014 г. референдум за отделяне на тази автономна област от Испания, предаде Ройтерс.

Върховният съд на Каталуния постанови, че референдумът, макар и символичен, е бил в противоречие със закона. Съдебното дело срещу Мас съвпада с опитите на сепаратистките партии в Каталуния да подготвят нов референдум през септември за отделяне на областта от Испания.

Премиерът на централното правителство в Мадрид Мариано Рахой няколко пъти се е изказвал против отделяне на областта и е казвал, че всеки референдум за независимост би бил незаконен. В миналото Конституционният съд на Испания също обяви, че подобни допитвания противоречат на конституцията на кралството.
.
.
.