Възход и падение
Детронираната принцеса на Южна Корея

ЕПА/БГНЕС
Пак Гън-хе поиска прошка, но не я получи.
.
Отстранената: Извинявам се! Истината ще излезе наяве!
Отстранената от власт чрез процедура за импийчмънт южнокорейска президентка Пак Гън-хе изрази съжаление,че не е успяла да довърши мандата си и поднесе извинения, че не е изпълнила задълженията си като президент, но добави, че истината ще излезе наяве, макар че това ще отнеме време, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

На 12 март депутатът Мин Кюн-вук декларация от нейно име, в която тя поема отговорност за изхода от събитията, довели до импийчмънта. Декларацията бе прочетена, след като Пак напусна президентската резиденция - Синята къща, и пристигна в дома си в Сеул. Според агенция Киодо, цитирана от ТАСС, тази формулировка в нейното изявление вероятно говори за несъгласието й с решението на Конституционния съд, с което бе отстранена окончателно от поста й.

Стотици привърженици на Пак я посрещнаха пред дома й, скандирайки лозунги в нейна подкрепа и настояващи за отмяна на решението за импийчмънт. В района имаше засилено полицейско присъствие, за да не се допуснат провокации.
.
Кръв и забравени ролки

 
Съдийката И Джун-ми, която от бързане за процеса пристигна с недовършена прическа.
Ролки за коса на съдийка по делото срещу южнокорейския президент Пак Гън-хе бяха възприети от южнокорейците като доказателство, че работи много, предаде Асошиейтед прес.

И Джун-ми - съдийка от състава на конституционния съд, произнесъл се за отстраняване на Пак, дойде на заседанието с две явно забравени ролки за коса на тила си и снимките й станаха много популярни в Южна Корея.

Мнозина приеха този факт като доказателство колко е отдадена на работата си. Тя бе заснета да пристига в съда три часа преди началото на заседанието за произнасяне на важното решение.

Някои жени видяха проява на скромност в това, че един от най-високопоставените съдии в Южна Корея си прави косата сама, без стилист, дори в толкова важен ден.

54-годишната И е единствената жена сред осемчленния състав на конституционния съд. Тя именно беше тази, която прочете решението за отстраняване на Пак от длъжност.

В същото време двама демонстранти, протестиращи срещу отстраняването на президента Пак Гън-хе, загинаха при инциденти в Южна Корея. Мъж на 70 и няколко години починал в болница, след като паднал от полицейски автобус и си наранил главата, съобщи представител на медицинското заведение, цитиран от Асошиейтед прес. Впоследствие полицията уточни, че загиналите са двама. Вторият мъж бил открит мъртъв близо до станция на метрото в столицата Сеул.

Хиляди привърженици на Пак реагираха гневно на нейното отстраняване, като започнаха да удрят с дръжки на знамена полицаите, заели позиция около сградата на Конституционния съд, и да се катерят по разположените полицейски автобуси, посочва Асошиейтед прес. При сблъсъците пострадаха трийсетина души - демонстранти и полицаи.
.
.
.