Наказват чиновник заради председателството на ЕС
Служителят объркал документите за обществената поръчка

НДК ще приеме много от официалните събития по време на българското председателство, заради което в сградата и в момента се правят мащабни реконструкции и ремонти.
.
Между 20 000 и 30 000 евробюрократи идват у нас
Между 20000 и 30000 еврочиновници и антуражът им ще окупират резиденция „Бояна” и НДК по време на българското председателство на ЕС. През 2018 година, резиденцията на властта ще бъде използвана от тях и като хотел и ресторант, докато НДК ще служи основно за конгресен център. Над 200 събития се очаква да бъдат организирани в знаковата сграда в центъра на столицата. Страната ни трябва да осигури нощувките и изхранването на идващите у нас представители на евроинституциите. Те ще бъдат разпръснати в различни хотели из столицата. По-важните от тях, като еврокомисари или държавни глави, ще се настаняват и в резиденция „Бояна”.

Планирани са между 150 и 200 събития, заседания, срещи, семинари, конференции и други мероприятия, които ще бъдат част от цялостната политическа и експертна програма на българското председателство. На всяко от тях ще присъстват различен брой чуждестранни гости. За събитията ще се използват и помещенията на НИМ.
.
Правим обща програма с Австрия и Естония

Сред приоритетите са мигрантската политика и охраната на границите.
Три страни поемат председателството през юли 2018 г. Това са България, Естония и Австрия. Трите държави се информират взаимно за хода на подготовката си.

Общата програма на триото ще стъпва върху стратегическите приоритети на ЕС, като отражение върху акцентите ще имат както оттеглянето на Великобритания от ЕС, така и дебатът за бъдещето на Евросъюза.

По настояване на нашата страна ще се обърне сериозно внимание на сигурността на границите и мигрантската политика. България ще наблегне изключително много и на общата енергийна политика и изграждане на т.нар. Енергиен съюз.

Триото трябва да изготви кратък, фокусиран програмен документ. Работата по програмата в следващите месеци ще отразява споделеното разбиране, че сред важните теми за ЕС са сигурността и различните є аспекти (включително тероризмът, охраната на границите, отношенията на ЕС със съседите, Източното партньорство) и мерките за стимулиране на икономиката (осигуряване на растеж, заетост, завършване на единния пазар и на цифровия единен пазар).
.
Усилени ремонти в София заради чуждите гости

Бул. „България”, който свързва резиденция „Бояна” и НДК, ще бъде основно ремонтиран преди началото на европейските форуми у нас.
Усилени ремонти предстоят в централната част на София, като Столична община, бившето правитество на Борисов и служебният кабинет не крият, че част от тях са свързани именно с предстоящото председателство на ЕС.

Столичната община започва да ремонтира целия булевард „България”, като идеята е той да е готов преди началото на българското председателство на Съвета на ЕС от януари 2018 г. За целта е предвиден максимален бюджет от 12,9 млн. лв. без ДДС. Булевардът се води правителствено шосе, защото свързва резиденция „Бояна” с центъра, където са държавните институции. Той свързва резиденцията и с НДК, където пък ще се проведат много от мероприятията.

Осигурени средства няма и общината преговаря за държавно финансиране за ремонта. Почти сигурно е обаче, че те ще бъдат осигурени.

Бъдещият изпълнител ще трябва едновременно да проектира и да построи отсечката от 7,7 км между бул. „Фритьоф Нансен” край НДК и бул. „А. С. Пушкин” в кв. Бояна. Става въпрос за подмяна на цялата настилка - геодезия, пътна част и отводняване, планове за безопасност и управление на отпадъците.

Вече започна и ремонтът по централния столичен булевард “Дондуков”. Засега строителството е в отсечката между ул. „Кракра” и моста „Чавдар”.

Ремонтът в тази отсечка предвижда подмяна на канализацията – както от северната, така и от южната страна на булеварда. Плановете на общината са следващият етап от обновяването на “Дондуков” да продължи към Министерския съвет и ларгото, които също ще приемат високопоставени гости по време на председателството.

Изцяло ще се реновира и друго емблематично място за сторицата – площад „Славейков”. Кметът Йорданка Фандъкова увери, че книжарите няма да бъдат гонени от там, а само временно преместени. Тетрадки и учебници на „Славейков” обаче няма да се продават, а само книги. Ще се разкарат и грозните сергии и кашони, вместо тях ще има модерни и красиви търговски маси.
.
.
.