Балканите
Пазарлъци и предизборни сметки
Вече никой не вярва на Алексис Ципрас

ЕПА/БГНЕС
Въпросът пред Алексис Ципрас вече не е дали , а кога да има предсрочни избори.
.
Албания отрече тиранската платформа

 
Албанският премиер Еди Рама заяви, че „тиранската платформа", около която се обединиха партиите на албанците в Македония, не съществува и истината за това е съвсем друга от онова, което говорят македонският президент Георге Иванов и управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, съобщи Танюг.

Рама заявил, че „съществува позиция на албанците в Македония", с която официална Тирана няма никаква връзка, освен „малката помощ, която им е оказала чрез диалог".

„Имахме отделни срещи с лидерите на албанските партии в Македония и на тези срещи бяха водени бележки, а след това тези бележки бяха обединени в един документ", заяви Рама в интервю за албанската телевизия. По думите му истината е напълно различна от това, което говорят македонският президент Иванов и ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски.

Платформата на албанските партии в Македония от известно време е препъникамък за формирането на новото македонско правителство. Македонският президент Иванов отказва да даде мандат за съставяне на правителство на лидера на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев, който с помощта на албанските партии Демократичен съюз за интеграция и Беса си осигури парламентарно мнозинство от 67 от общо 120 депутати. Иванов и управляващата ВМРО-ДПМНЕ смятат, че тази платформа е вредна за националните интереси и застрашава интегритета и суверенитета на страната.

Четири месеца след предсрочните парламентарни избори в Македония страната няма правителство, няма председател на парламента, а мандатът на кметовете и председателите на общини изтече, тъй като нямаше кой да насрочи местни избори.

Предсрочните парламенатрни избори на 11 декември миналата година трябваше да изведат Македония от продължаващата години криза, но това не се случи. Учредителното събрание на парламента продължава вече трета седмица. СДСМ настоява за мирно предаване на властта, а ВМРО-ДПМНЕ иска предсрочни избори. Същевременно Брюксел и международната общност почти всеки ден оказват натиск на Иванов да промени решението си и да даде мандат на Заев, нещо, което президентът отхвърля вече няколко пъти.
.
.
.