Здраве
Повече ревльовци в Канада, Великобритания, Холандия и Италия
В Германия, Дания и Япония коликите мъчат бебетата по-малко

wordpress.com
В някои страни бебетата недоволстват повече, когато ги измъчват колики.
.
Затлъстяването по време на бременността увеличава риска от епилепсия за детето

Scary Mommy
Многото килограми по време на бременността не само тежат на майката, но и вредят на детето.
Наднорменото тегло или затлъстяването през първото тримесечие от бременността значително увеличава риска от епилепсия за детето, сочат резултатите от шведско изследване, цитирани от Франс прес.

В повечето случаи причината за появата на епилептични пристъпи не може да бъде определена, отбелязват авторите на изследването. То обхванало над 1,4 милиона деца, родени между 1997 г. и 2011 г. в Швеция. Резултатите показали, че рискът от епилепсия нараства с 11 на сто за онези от тях, чиито майки по време на бременността са били с наднормено тегло, т.е. индексът им на телесна маса е бил между 25 и 30, в сравнение с децата, чиито майки били с нормално тегло. Рискът от епилепсия за децата, чиито майки по време на бременността били затлъстели, т.е. индексът им на телесна маса бил между 30 и 35, се увеличил с 20 на сто. Рискът нараства с 40 на сто, когато индексът на телесна маса на майката е между 35 и 40, и с 80 на сто, в случай че индексът надхвърля 40.

“7592 от участвалите в изследването над 1,4 милиона деца, родени между 1997 г. и 2011 г., бяха диагностицирани с епилепсия до 2012 г.”, заяви д-р Неда Разаз от института Каролинска в Стокхолм.

Учените предлагат няколко хипотези, за да обяснят тази връзка, изтъквайки, че е възможно прекалено голямото телесно тегло да предизвиква мозъчно увреждане у фетуса или възпаление, което влияе върху неврологичното развитие на детето.

Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Neurology.
.
Доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в Инфекциозна болница – София: По честота на туберкулоза се върнахме век назад

Доц. Мангъров е специалист по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.
Оказва се, че е не само болест на беднотията, но и на прекалената „ученост”

Силвия Николова

- Доц. Мангъров, хората в столичния кв. „Ботунец” бяха обезпокоени от ученик, диагностициран с туберкулозен бацил, макар и непроявен. Има ли опасност от инфектиране на други хора, когато той е локализиран само в лимфните възли?

- Опасности има винаги. Факт е, че напоследък има доста често случаи на туберкулоза. За да има дете с туберкулоза, означава, че най-вероятно около него в семейството има някой носител и отделя туберкулозни бацили. В Инфекциозна болница – София, лекуваме напоследък и деца с туберкулозни менингити, което е ужасяващ факт за ХХI век. Един от най-тежките ни случаи беше през ноември и декември миналата година. Детето лежа близо два месеца. В момента по отношение на туберкулозата България се намира на нивото на 1910 година, тоест с цял век назад. Това заболяване по опасност е наравно с инфекцията от ХИВ.

- При целия напредък на медицината, на добрия имунизационен календар, надеждни ваксини и профилактиката следва да е на ниво, защо се случва това?

- Защото не си ги правим. Факт е, че въпреки стройния имунизационен календар, все още има хора, които не имунизират децата си. Едни не го правят от неинформираност, а други от прекалена „информираност”. Последните вече развиват цяло движение срещу ваксините. Ето затова сме на нивото от 1910 година. Когато някой не се ваксинира, има опасност да разпространи заразата. Туберкулозата е болест на лошите битови условия. Където има мизерия, лоша хигиена, има и опасност инфекцията да пламне много бързо. Това обаче в последните години се оказва не само болест на беднотията, но и на прекалената „ученост”.

- Възможно ли е бацилът на Кох, т.е. причинителят, когато е локализиран в определено място в тялото, както е при ученика в лимфните възли, да не се прояви?

- Всеки от нас се заразява с туберкулоза рано или късно, най-малкото влиза в контакт с туберкулозни бацили. Всъщност ние не се разболяваме, защото имаме ваксиналната защита от детството. Принципът на имунизацията срещу туберкулоза е, че при инжекцията БЦЖ човек се заразява с доброкачествени туберкулозни бацили. Целта е имунната система да ги опознае и приеме, за да не се заради с истинските. За съжаление тази ваксина предотвратява дисеминираните форми на туберкулоза и туберкулозния менингит.

- В кои органи и системи човек може да развие туберкулоза, макар и имунизиран?

- Може да се развие навсякъде, например в централната нервна система, в мозъка, а ако е в напреднала форма и в бъбреците и костите.

- Според имунизационния календар кога се поставят ваксините?

- Според задължителния имунизационен календар първата БЦЖ ваксина се поставя още след раждането. На 7-месечна възраст, ако бебето няма белег, се проверява чрез пробата манту дали имунизацията е ефективна. Ако не е, то отново се прави. На 7 години то отново се тества с проба манту. Ако тя е отрицателна, след реимунизация с БЦЖ. Същото се прави на 10-11-годишна възраст и на 16-17- годишна възраст. В проекта на новата наредба за ваксините пробата за манту на 16-17 години се предвижда да се премахне.

- Тази промяна да не би да казва, че сме преодолели проблема туберкулоза в нашата страна?

- Защото всичката Мара е втасала. Както вече казах, и в световен мащаб, и у нас проблемът туберкулоза се изравнява с проблема ХИВ/СПИН. Откъдето и да погледнем, в началото на ХХ век сме.

Когато аз бях студент в края на 70-те години, минавахме отгоре, отгоре материала за туберкулозата. Професорите ни просто нямаха случаи в болниците, които да ни показват. А сега имаме случаи за нагледно обучение колкото искате. Фактът, че лекуваме деца с тази диагноза в ХХI век, е повече от показателен.
.
.
.