Книгите
Три жени в окото на бурята
Когато мечтите се превърнат в престъпление…

Политологът Мишел Бюси е сред най-продаваните съвременни френски автори.
.
По пътя на керваните

Произведения като „Токая Гранде”, „Тереза Батиста, уморена от битки” и „Тиета от Агрести” сплитат реалност и мит, фолклор и магия. И оставят вкус на вечност.
Бразилският магьосник Жоржи Амаду забърква отвара от човешки съдби, тъмни страсти и гореща чувственост, пропит с дъх на кръв и несбъднати копнежи. „Токая Гранде. Тъмната страна” (издателство „Колибри”) е сред по-късните творби на Амаду, в които се преплитат истина и легенди, реализъм и мистична реалност. Тук той изобразява стихийното възникване на селище в зората на миналото столетие по пътя на керваните, тежко натоварени с благословения плод. Заченато с насилие, за едни пристан и рай, за други - „убежище на бандити”, „цитадела на греха” и „царство на Сатаната”, то е съградено с много надежда и воля за по-сносен живот. Героите са богати земевладелци и достолепни съпруги, майстори занаятчии и вещи търговци, учени люде и първични селяни със здрава житейска философия, жреци и духовници, наемници, надничари и момичета на удоволствието - пъстра многослойна общност, диреща покровителството на езически божества и християнски светии. Благодарение на стила на Амаду историята на Токая Гранде (Голямата засада) не звучи като суха хроника, нито като апотеоз на знаменателни събития и паметни дати. Това е художествен летопис - един плътен и „сетивен” текст, който неминуемо оставя бразда в съзнанието.

„Амаду” на португалски означава „любим”, „обичан”, и той наистина е един от любимите разказвачи на цели поколения. Заел заслужено място сред стоте най-добри писатели на XX век, преведен на 50 езика, Жоржи Амаду (1912-2001) пресъздава блестящо бразилската действителност с помощта на фолклорни и фантастични елементи. Той е не само виртуозен разказвач, но и социално ангажиран автор, чието творчество, по собствените му признания, е  „изтъкано от мириса, вкуса и кръвта” на родната Бразилия.   
.
Заговор зад катастрофата

Трилър за заговор, който стига до най-високите етажи на властта във Вашингтон.
Джемър Дейвис се занимава с разследване на самолетни катастрофи. Изчезването на един малък самолет над джунглата в Колумбия е статистическа трагедия, но... този път с една ужасяваща подробност – дъщерята на Дейвис, която е на стаж в Южна Америка, фигурира в списъка на пътниците.

Разстроеният баща заминава за Богота и с гръм и трясък се включва в следствието. Мястото на катастрофата е открито и става ясно, че не може да има оцелели. Но с напредване на разследването някои факти започват да озадачават Дейвис. Двамата пилоти са били застреляни преди разбиването на самолета, а с тях и един пасажер. А когато се установява, че телата на двама пътници не са открити, възникват подозрения за отвличане и започва търсене на изчезналите.

Дейвис открива и още по-зловещ заговор зад катастрофата – заговор, който стига до най-високите нива на властта във Вашингтон.

Но какво общо има дъщеря му с всичко това?

Завладяващо и спиращо дъха четиво от ИК „Бард” – трилърът „Пасажер 19” на Уорд Ларсен.
.
Десерт за литературни гастрономи

Книга от поредицата „Модерна европейска проза”.
Романът „Годишни времена” на македонската писателка Юлияна Величковска е едно от трите нови пролетни заглавия на издателство „Ерго”. Книга за съзряването, съпътствано от емоционалните изблици на младостта, но разказана с много мъдрост, една модерна притча. Юлиана Величковска (р. 1982, Скопие) е автор на монографията „Двадесет години Поетична вечер във Велестово” (2009, ПНВ), стихосбирката „Комари” (2010, ПНВ) и романа „Годишни времена” (2014, ПНВ Публикации). Пише поезия и проза, превежда от английски и езиците на бивша Югославия. Нейни стихотворения са превеждани и публикувани на китайски, английски, сръбски, хърватски, словенски, холандски, албански, чешки и италиански език, както и в антологии на съвременната македонска поезия, издадени в Македония, Сърбия, Чехия и Италия, и в антологията на съвременната световна поезия в Китай. Тя е член на организационния комитет на фестивала „Поетична вечер във Велестово” в Охрид, и също на Дружеството на писателите в Македония. Основател е на издателство „ПНВ Публикации” в Скопие. „Годишни времена” не е голяма по обем, но е много дълбока, много жива, много топла книга, която ни пренася през цикъла на сезоните и представлява напрегнато пътуване през вътрешния свят и спомените. С тази книга авторката намира място в елитната съобщност на писателите, но и на творците най-общо, които се занимават с описване на годишните времена. Владимир Мартиновски определя книгата като „пикантен десерт за литературните гастрономи”.
.
.
.