Ангела Меркел се върна в играта
Съкрушителна победа в германска провинция отваря вратата за четвърти мандат

Местният лидер на християндемократите Армин Лашет полива разгромната победа в Северен Рейн-Вестфалия.
.
Първата спирка на Макрон е Берлин

Първата среща на новия френски президент бе с Меркел и това съвсем не беше случайно.
Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон изразиха готовност за евентуална промяна на европейските договори, по-специално за реформа на функционирането на еврозоната, предаде Франс прес.

Това се случи на официална среща броени часове след встъпването на Макрон в длъжност.

„От германска гледна точка е възможно да се променят договорите, ако има смисъл", заяви Меркел в Берлин след срещата с Макрон, който от своя страна подчерта, че идеята за промяна на договорите на ЕС „повече няма да е табу" за Франция.

Франция и Германия са достигнали исторически момент заради засилването на популизма и това налага двете страни да работят по-тясно заедно, каза той.

„Има няколко области, в които можем да сътрудничим в краткосрочен план. Обща политика на даване на убежище, работата в друга страна от ЕС и двустранната търговия. Всичко това ще се отрази на гражданите ни. Трябва ни повече прагматизъм, по-малко бюрокрация и Европа, която да защитава гражданите ни", заяви френският президент.

„Германия ще благоденства в дългосрочен план само ако Европа благоденства, а Европа ще благоденства само ако има силна Франция", заяви Меркел.
.
.
.