Конфликти
Герои или агитатори?
Млади депутати са на предна линия при протестите във Венецуела

Хосе Мануел Оливарес - 31-годишен депутат от щата Варгас, по професия лекар, не възприема себе си като мъченик, въпреки че е пострадал при сблъсъците с полицията.
.
Папа Франциск: Да се сложи край на насилието
Папа Франциск призова да се сложи край на насилието във Венецуела и каза, че в мислите си е със семействата на жертвите на вълната от протести, разтърсващи латиноамериканската страна от три месеца насам, предаде Франс прес. В тях загинаха 89 души.

“Призовавам за край на насилието и за мирно и демократично решение на кризата във Венецуела”, каза папата в края на традиционната неделна благословия, която отправи на площад Свети Петър във Ватикана.

На 1 юли противниците на венецуелския президент Николас Мадуро отбелязаха три месеца от началото на почти всекидневните протести. Миналия петък четирима души починаха по време на демонстрации в Баркисимето, град на 350 километра западно от столицата на Венецуела Каракас.

Протестите са в контекста на икономическа криза в петролната страна, разорена от спада в цените на суровия петрол. Кризата доведе до галопираща инфлация и до сериозен недостиг на много продукти.

На няколко пъти папа Франциск изрази загриженост от случващото се във Венецуела, уверявайки в края на април, че Светият престол е склонен да се намеси, за да улесни разрешаване на кризата, но, при условие че има ясни условия за това.
.
.
.