Балканите
Тайното пътуване на една роза, скрита в бастун
Испарта дължи славата си на Демирел и на ... Казанлък

panoramio.com
Испарта е раят на розите.
.
Трескави преговори за Кипър в Кран Монтана

ЕПА/БГНЕС
Антониу Гутериш
Дойче веле

Втора седмица в швейцарския курорт Кран Монтана продължават преговорите за повторно обединение на остров Кипър. Делегациите на всички страни са в трескава подготовка, а целта на преговорите е да се стигне до конкретен резултат.

По-конкретно участниците трябва да подготвят в писмен вид предложенията си по преговорните глави, свързани със сигурността и гаранциите на бъдещата държава.

Всички те са поели ангажимент да изготвят два документа с изложени в тях позиции за това как да бъде обезпечена сигурността на държавата и гражданите в рамките на един повторно обединен Кипър и да бъде изработен механизмът, по който ще се следи прилагането на договореното решение за средиземноморския остров.

Мнозина се питат дали след Кран Монтана ще има нова конференция през септември.

Предишният кръг от преговорите през януари в Швейцария завърши с провал, след като страните не успяха да се споразумеят по ключовия въпрос за сигурността на бъдещата държава, който и тази седмица създава напрежение сред делегатите на кипърските гърци и кипърските турци.

Самият факт, че преговорите навлизат във втората си седмица показва, че целта на всички е в швейцарския курорт да бъде постигнат конкретен резултат.

А този резултат ще бъде или окончателно решение на кипърския проблем, или стратегическо споразумение, което да включва всички аспекти на проблема, за да може на един следващ етап окончателно да бъдат решени всички нередности.

Един от съществуващите сценарии гласи, че окончателното споразумение за Кипър ще бъде сключено на нова конференция в Ню Йорк през септември и че това ще стане в навечерието на сесията на Общото събрание на ООН, под чиято егида текат преговорите за острова.

В случай обаче, че в следващите дни има някакъв съществен развой на този процес, не е изключено в Кран Монтана да пристигнат и премиерите на Гърция, Турция и Великобритания.

Заслужава внимание фактът, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу отмени участието си в срещата на Г-20 в Хамбург, за да остане в Швейцария.

Като катализатор подейства и ролята на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Гутериш пое ангажимент за намиране на цялостно, всеобхватно решение на кипърския проблем.

От неговата визита там стана ясно, че всички страни търсят механизъм, по който изпълнението на това решение стриктно ще бъде наблюдавано.

В Кран Монтана освен делегациите на двете етнически общности в Кипър, са и външните министри на Гърция и Турция.

Първият турски дипломат повтаря при всеки удобен случай, че сегашната конференция в швейцарския курорт е последната за разрешаване на кипърския проблем и че ако решение не може да бъде намерено, ще трябва да бъдат потърсени други начини за уреждане на проблема.

Самият Антониу Гутериш каза, че на преговорите в Кран Монтана е бил постигнат някакъв малък напредък. Той обаче поясни, че цялата процедура напредва бавно.

Генералният секретар на ООН избегна съзнателно да определи Кран Монтан като последен шанс за Кипър, но даде да се разбере, че ООН ще оказва съдействие и ще продължи да подпомага преговорния процес за Кипър.

Все пак, самият факт, че преговорите ще продължат и тази седмица е знак, че всички страни по проблема за Кипър искат да избегнат безизходицата и да намерят решение на този проблем.
.
.
.