Феномени
Хари Потър – момчето, което стана на 20
По десет магически пръчки се купуват от интернет всяка минута. Великобритания е спечелила 4 милиарда от еуфорията около франчайза

goliath.com
Младият магьосник с кръглите очила е сред най-ярките съвременни литературни образи.
.
Манията в цифри
* Осемте филма, вдъхновени от книгите за „Хари Потър”, са събрали от боксофис 7,2 млрд долара.

* „Хари Потър и даровете на смъртта 2” е генерирал от билети в киносалоните 1,3 млрд долара.

* 160 милиона долара са събрани от продажби на седемте книги само в Америка.

* От издателството Scho-lastic Corp плащат 105 хиляди долара на Дж. К. Роулинг за авторски права, след като изчитат първата книга.

* „Хари Потър и философският камък”, която тази година навършва 20 години, е генерирала печалби от книжарниците по света в размер на 7,7 млрд долара.

* Последната книга от поредицата „Хари Потър и даровете на смъртта” събира 8,3 млн долара само за първите 24 ч. от пускането й на пазара.
.
От килера под стълбите до франчайза
Мечтата да се рееш във въздуха векове наред е провокирала фантазията на майсторите на перото и словото.

За две десетилетия сиракът с белег на челото измина дълъг път от килера под стълбите на ул. “Привит драйв” 4 до франчайза на стойност почти 24,5 милиарда щатски долара.

Освен в книгите, филмите и тематичните паркове, любимецът на Хогуортс размаха магическа пръчка и в Уест енд в Лондон. Пиесата “Хари Потър и Прокълнатото дете” спечели безпрецедентните 9 награди “Лорънс Оливие”. Има и успешен сайт “Потърмор”, търговски артикули и, разбира се, втори спин-оф на “Фантастични животни” с Еди Редмейн в главната роля, който скоро ще излезе в кината.

“Когато хората говорят за популярна литература след 100 години, те ще наричат това века на Джоан К. Роулинг, както в наши дни говорим за епохата на Дикенс. Имайки предвид, че “Уорнър брадърс” притежават правата на адаптациите, смятам, че ще виждаме такива, както и спин-офи, дори след като Роулинг не е сред нас”, коментира Джон Грейнджър, който е автор на книга за поредицата и пише докторантура за героя.

Самата история как е създаден Хари Потър, е почти магическа. Джоан К. Роулинг била самотна майка на помощи. Идеята за Хари й дошла, докато чакала закъсняващ влак през 1990 г. Тя започнала да пише всеки ден в две квартални кафенета в Единбург. През 1995 г. изпратила първия ръкопис на 12 издатели, но получила само откази. Година по-късно обаче, писателката имала късмет. Издателство “Блумсбъри” харесало историята, следвайки съвета на Алис Нютън - 8-годишната дъщеря на един от шефовете. Те издали първите 1000 копия на 26 юни 1997 г. и бързо осъзнали, че трябват още. След 5 години Джоан К. Роулинг спечелила почти 306 милиона щатски долара, а днес състоянието й е над 772 милиона долара.

Умението є да надгражда възрастовата граница на поредицата заедно с това на читателите й, се оказа печелившо. Ако първата книга бе насочена основно към 8-годишните, последната прикова интереса на по-големи тийнейджъри. Темите ставаха по-мрачни, чувствата по-сложни, а насилието по-явно.

Вероятно също толкова важен е и умелият начин, по който 51-годишната Джоан К. Роулинг привлече и двата пола. Хари е от мъжки пол, защото писателката осъзнала, че малките момчета не четат за малки момичета.

След като историите станаха по-мрачни, “Блумсбъри” публикува книги с корици за възрастни, за да покаже, че освен от различни полове, вече адресатите са и от различно поколение.

Според Джулиан Харисън, куратор на изложбата “Хари Потър: История на магията” в Британската библиотека, има още един фактор за успеха на героя. Това е, че някои от историите в книгите, са заимствани от митове и легенди, които вече познаваме, като съществуването на еднорозите.
.
.
.