Книгите
„В” като Вен(д)ета
Пред пълна зала Венета Райкова представи новия си сензационен роман „Вендета”

Издателство „Ентусиаст”
Венета Райкова представи пред софийската публика новия си, четвърти роман, в който се преплитат отмъщението, страстите, парите, рейтингът и провалите на звездите от телевизионния екран и хайлайфа у нас.
.
Химерата, обсебена от хаоса в различните си части

Романът грабва читателя още с корицата си, дело на художника Борис Праматаров, който преди няколко месеца взе Първа награда за комикс на международния фестивал „Фумето” в Швейцария.
Джон Барт преплита умело приказките на Шехерезада и митовете на Елада за Персей - убиеца на Горгона Медуза и Белерофонт, погубил Химера, с философски анализи за секса, любовта и съпружеството. От страниците на романа „Химера” (издателство „Лист”) капят еротика, насилие и метафизика, ирония и похвати на творческото писане, кодирани в числата на Фибоначи или в концентричните кръгове от черупката на охлюв.

В гръцката митология Химера е огнедишащ звяр с лъвска глава, опашка на дракон или змия и козе туловище, а като нарицателно в преносен смисъл означава фантазия, непостижимо желаниe.

Джон Барт създава своя роман-химера от три повести - „Дунязадиад”, „Персеида” и „Белерофонтиада”, които преливат една в друга. Дунязад е сестрата на Шехерезада, наричана тук Шахразад или Шари. В продължение на 1001 нощи тя стои край леглото й и става свидетел на всички сюжети в секса и литературата.

„Цялата литературна традиция е била предадена на теб, а и цялата еротична традиция! Няма история, която не си чула, няма начин на любене, който не си видяла отново и отново. Мисля за теб, малката сестра, целомъдрена и в двете: каква невинност! Каква изисканост! Сега е твой ред: Шахриар разказал на Шах Заман за своята прелестна любовница, за обичта си и към самата нея, и към нейните истории - която той също предава нататък; двамата братя се женят за двете сестри; това е твоята сватбена нощ, Дунязад…”, обръща се джинът към Дунязад в първата част.

В този джин се промъква самият Джон Барт -  един автор на възраст 40 +, с един развод зад гърба си и литературна скука пред себе си.

В „Химера” Барт разсъждава за невъможността за сантиментални, еротични и сериозни отношения между мъже и жени в брак или любовна връзка, когато мъжът е самоосъзнат като герой - духовно изкривен автор, химера, обсебена от хаоса в различните си части, докато съпругата му остарява край него.
.
Премълчаните тайни на „Туин Пийкс”

Пореден разтърсващ сюжет от автора на „Библиотека на мъртвите”.
Младият Дейл се надява, че ще открие мястото си в света, но е поразен от внезапна трагедия. Преживява болест, кошмари, тежки загуби. А после една красива жена го отклонява от правия път...

Скот Фрост – братът на Марк Фрост, ни дава рядък шанс да надзърнем в личния живот на героя, приковал вниманието на милиони зрители. „Автобиографията на специалния агент на ФБР Дейъл Купър” (ИК „Бард”) пресъздава уникален портрет на Купър, започващ от тринайсетия му рожден ден. Агентът е сложна и изплъзваща се личност, и същевременно трудолюбив и щедър човек.

Опасно нещо са дневниците... Стоят си в чекмеджето като мина, готова да експлодира при най-лекия допир. Да надникнем и в загадката на жената-дете Лора Палмър, около която е изплетена фабулата на целия сериал. Дженифър Линч идеално улавя духа на красавицата в „Тайният дневник на Лора Палмър”: от детска невинност до преситеност на светска жена.
.
Някъде в Монтана, където залезът е кървав

Странни и зловещи неща се случват край град Мисула, Монтана, където процъфтява курортното селище „Бодин”. Ще бъде ли разплетена загадката?
За младата капризна красавица Алис Бодин копнежът по родния дом се оказва по-силен от жаждата за приключения и мечтата й да стане холивудска звезда. Поема нетърпеливо към фермата, в която е израснала, с надеждата да се прибере навреме за Деня на Благодарността... и двайсет години по-късно все още е в неизвестност.

В наши дни, край град Мисула, Монтана, където процъфтява курортното селище „Бодин”, започват да стават странни и зловещи неща. Млади жени загиват или изчезват при неизяснени обстоятелства. Решителната Бодин Лонгбоу, която ръководи успешно курорта с помощта на семейството си и с подкрепата на Калън Скинър и прекрасния му кон Съндаун, се натъква на тялото на своя добра приятелка.

Малко след това, след повече от двайсет и петгодишно отсъствие, неочаквано се появява и Алис – изтерзана и неузнаваема. Изглежда има връзка между престъпленията в района на курортното селище и кошмарната й съдба. Семейство Лонгбоу, Калън Скинър и местният шериф Боби Тейт се наемат да разплетат загадката, но когато самата Бодин Лонгбоу изчезва, става ясно, че е време за далеч по-драстични мерки...

Нора Робъртс, брилянтна както винаги в романа „Завръщане към залеза” (ИК „Бард”).
.
Пъзел от истории за видимото и невидимото

„Близки срещи със смесени чувства” е пъзел от истории, които всеки сам подрежда в емоционалната си памет”, казва журналистът Георги Тошев за книгата на Мария Касимова-Моасе.
Роман, документалистика или автобиография? Трудно и дори невъзможно е да се каже кое от тези неща е най-близко до истината. „Близки срещи със смесени чувства” на Мария Касимова-Моасе (издателство „Колибри”) не се вписва в определен жанр. Историите, събрани в тази книга са разнородни, но само на пръв поглед несъвместими. Това са журналистически статии, есета и портрети, публикувани в различни медии през последните повече от десет години. Наравно с тях са включени и самостойни текстове, разказващи контекста, предисторията или следствието от тяхното публично появяване.

Тази книга е опит за излизане от журналистическата анонимност. Тя е разказ за двете страни на една монета. Като позитива и негатива във фотографията. Като спектакъла и болезнените репетиции преди това. Книга за видимото, публичното и невидимото, болезнено съкровеното.
.
.
.