Г-20: комисия за направляване на света, която е на кръстопът
Желателно е световните лидери да разменят мнения и в друг формат, различен от протоколните визити

Снимка за спомен на лидерите.
.
Търговци в Хамбург поискаха €18 млн. обезщетение
Търговци на дребно в Хамбург поискаха от общинските власти обезщетение от 18 млн. евро за щети, нанесени от протестиращи по време на срещата на върха на Г-20, съобщи DPA. Искането от собствениците на магазини на дребно в централната градска част бе отправено в тяхно общо писмо до кмета на Хамбург Олаф Шолц. Протестите в Хамбург, прераснали в насилие, продължиха три дни. Германският канцлер Ангела Меркел осъди действията на протестиращите и настоя пострадалите от техните вандалски прояви да получат компенсация от държавата. В писмото на търговците се посочва, че в сумата за обезщетение засега не са включени парите, похарчени за предпазните мерки, които те са били принудени за вземат преди срещата на върха. В него се отбелязва също, че някои магазини изобщо не са успели да отворят врати по време на срещата на върха, защото служителите им са били изплашени от насилието от страна на протестиращите и не са се явили на работа.

Германското правителство възнамерява да поеме половината от разходите за компенсация на жителите на Хамбург, понесли щети от протестите по време на срещата на върха на Г-20, съобщи в сряда германската медийна група “Функе”, цитирайки свой източник, предаде ТАСС.

Сумата, която Берлин ще отдели все още не е известна, но федералните власти смятали да предоставят “щедра компенсация”, която да позволи да бъдат покрити щетите, понесени от голям брой жители на Хамбург по време на масовите безредици, посочва “Функе”. Парите ще влязат в целеви фонд. Другата част от средствата в него, предназначена за покриване на другата половина от разходите, ще бъдат предоставени от местната власт в Хамбург.

Споразумението между града и Берлин на практика е съгласувано.
.
Президентът на Индонезия плаща за децата, снахата и внука

ЕПА/БГНЕС
Джоко Видодо и жена му
Президентът на Индонезия Джоко Видодо сам ще плати разходите по пребиваването на семейството си в Турция и Германия, където беше на официално посещение и участва в срещата на върха на Г-20. Това съобщи в. “Джакарта глоуб”, като се позова на ръководителя на пресслужбата на президента, Бей Махмудин, предаде ТАСС.

“Президентът разпореди да му се предостави сметката за пътуването със самолет, настаняване и други разходи на придружавалите го членове на неговото семейство, която той смята лично да заплати”, заявил прессекретарят.

Миналата седмица генералният секретар на Индонезийския форум за прозрачност Апун Видади поиска от правителството да обясни неотдавнашното посещение на президент в Турция и Германия. Съгласно протокола държавният глава за сметка на бюджета има право да взема със себе си само съпругата си. Но Видодо взел също три деца, снаха си и внука си на година и половина.

Освен това, отбеляза прессекретарят, “въпреки че всички членове на семейството също бяха на борда на президентския самолет, те не създаваха никакви неудобства и не пречеха на официалната делегация на Индонезия”.
.
.
.