Пълним хъба „Балкан” от три находища в Черно море
Премиерът Борисов: България е фактор на Балканите с газовата си мрежа

МС
Газовият хъб „Балкан” ще доведе до диверсификация на преноса и търговията с газ в региона, заяви премиерът Бойко Борисов.
.
Търсим стратегически инвеститор за „Белене”
Перспективите за сътрудничество в енергийната сфера са обсъдили премиерът Бойко Борисов и руският енергиен министър Александър Новак. Двамата са разговаряли на „четири очи” по време на петролния форум в Истанбул, като преди това премиерът участва в работна среща с президентите на Турция Реджеп Ердоган и на Сърбия Александър Вучич, на която присъстваха и държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Албания Еди Рама.

Пред Новак премиерът изтъкна, че за проекта за АЕЦ „Белене” се търси стратегически частен инвеститор. Борисов изрази увереност и за успешното завършване на дейностите по удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. По думите му, след като миналата година с общи усилия беше разрешен казусът с арбитражното решение за АЕЦ „Белене”, двете страни могат да продължат да обсъждат възможностите за ползотворно сътрудничество. Като позитивна стъпка в отношенията между двете държави министър-председателят отбеляза и подписаната в началото на юни пътна карта с руската компания „Газпром”, с която се дава възможност за разширяване на газопреносната мрежа у нас. Премиерът обърна специално внимание на изграждането на газовия хъб „Балкан”, за чието предпроектно проучване ЕС предостави 920000 евро. По думите на Борисов страната ни работи сериозно в интерес на енергийната сигурност в региона на Централна и Югоизточна Европа.
.
.
.