Науката
Котката се присламчила към човека по сметка
Сближили се, когато складовете се напълнили със зърно, а оттам надошли и мишките

pets4homes.co.uk
Домашните котки знаят как да се грижат за прехраната си, без да им се налага да търчат подир мишките.
.
Готвят масово производство на „суперкучета”

Pinterest
Суперкучетата ще се нуждаят и от специални грижи.
Китайски учени обявиха, че са разработили метод, с който да развъждат масово изключително силни и бързи “суперкучета”, съобщи в. “Мейл он сънди”.

Те го постигат, като променят физиката на кучето, модифицирайки гените му. След това го възпроизвеждат с клониране. Така могат да създадат например кучета с по-големи мускули, които бягат по-бързо. Те ще са идеални за полицейски или работни животни. По същия начин могат да бъдат създадени и кучета с определени болести за целите на изследвания.

Пример за метода им е клонираният бигъл Лун Лун. Той е двойник на Епъл. Това куче е създадено от пекинската компанията "Sino Gene" с изключване на гени. Лун Лун е роден на 28 май. Баща му Епъл е роден в същата лаборатория на 29 декември 2016 г.

Епъл е създаден първоначално за изследване на причините на атеросклерозата и търсене на лечения. Затова след модифициране на гените на здрав бигъл кученцето се родило с високо ниво на липидите в кръвта.

Първото клонирано куче е създадено от южнокорейски учени още през 2005 г. Китайските учени обаче са първите, успели да дуплицират генетично променено куче. Преди две години в “Sino Gene” създадоха два бигъла, които са били два пъти по-мускулести от обичайното.
.
Мравките могат да градят Айфелови кули с телата си

panoramio.com
Архитектурно постижение в мравешки стил.
Учени от Технологичния институт в щата Джорджия установиха, че мравките са способни да градят с телата си структури, подобни на Айфеловата кула, без да се координират една с друга, съобщава сайтът Phys.org.

Всяко насекомо се придържа към ограничен брой основни правила и несъзнателно участва в строителството.

Мравките са способни да изграждат мостове и вертикални структури, като се вкопчват една в друга. Всяка от тях, в подобна конструкция, поддържа три посестрими. За да бъде запазено това съотношение и за да бъде постигнато по-добро разпределение на тежестта, членестоногите разширяват основата на градежа. Това позволява на останалите насекоми да увеличават височината на строежа.

Изследователите също така открили, че кулата непрекъснато се обновява. Мравките, намиращи се в основата, я напускат, за да се издигнат на върха й, след това бавно се придвижват към фундамента.
.
Кукувици имитират диви прасета, за да оцелеят

carolinabirds.org
Бразилските кукувици спасяват живота си, имитирайки дивите свине.
Бразилски учени установиха, че местните земни кукувици успяват да се опазват от естествените си врагове, като са се научили да имитират звуците, издавани от дивите свине пекари, съобщава сайтът Лайф.

Това е отнело известно еволюционно време на пернатите, докато се специализират в имитацията. Те чукат по пръстта с клюнове си и издават същия сигнал, какъвто произвеждат пекарите при пукането на бивните им, когато ровят земята. По този начин кукувиците отблъскват хищниците, сред които са и най-лютите им врагове - дивите котки.

Еволюционният механизъм на заблудата все още не е напълно изяснен от учените. Подражанието на земните кукувици на дивите свине не само увеличава шансовете за оцеляване на птиците, но също така ги отличава от техните близки роднини.
.
Медузите впръскват отровата си с 50 млн. метра в секунда

Animal Corner
Медузите разполагат с бързи „спринцовки”, когато трябва да разпръснат отровата си.
Израелски учени установиха,че медузите впръскват отровата от пипалата си с помощта на “спринцовки” с рекордна скорост - 50 милиона метра в секунда, съобщава в.“Дейли мейл”.

Екипът на проф. Уви Шавит от Израелския технологичен институт изучил механизма на жилене на медузите номади, едни от най-разпространените по местните брегове. Тези животни, които не са се променили от 600 милиона години, инжектират отровни вещества в своята плячка или врагове с помощта на хиляди микроскопични спринцовки, разположени на пипалата им. Спринцовките са обвити в специални клетки - нематоцити и са пакетирани в сферични капсули с диаметър 10 микрона.

При зададен сигнал налягането в капсулата расте главоломно и жилото се изстрелва с ускорение 50 милиона метра в секунда. То е сто пъти по голямо от това на изстрелян куршум. С това свое оръжие медузите номади атакуват плячката си - планктона и успешно се защитават срещу враговете си.

Изстрелващият механизъм на жилата упражнява налягане от 150 атмосфери. За сравнение, от такова налягане се нуждае изпомпването на вода на върха на небостъргач, висок 1,5 километра.
.
.
.