Книгите
Отвъд приказката за Джаки Кенеди
Каква мъчителна тайна се крие зад иконата, озарена от блясъка на чара, властта, парите и любовта

Toronto Star
Катрин Панкол се изстреля във висините с трилогията, започната с „Жълтите очи на крокодилите”.
.
Грешките в живота идват от ума

Шестата книга от хитовата поредица “Философия за всеки” на издателство „Милениум” събира мъдростта на Буда в 44 увлекателни притчи.
Буда казва: „Няма път към щастието. Щастието е самият път”. Да намерим щастието по пътя си, като проникнем в мъдростта на създателя на една от най-разпространените религии в света, ни приканва книгата „Сидхарта и пътят към нирвана” на София Петрова (издателство „Милениум”).

В томчето накратко е представена биографията на Гаутама Сидхарта, когото наричали Буда, най-важните моменти от живота му и основните тези, към които се е придържал и на които е основан будизмът. Във втората част на книгата са 44 диалогични притчи, които по увлекателен начин разкриват същността и основните принципи на една от най-уникалните личности в историята на философия. За финал са синтезирани всички мъдри мисли, афоризми и цитати на Сидхарта. Ето някои от тях: „Вие няма да бъдете наказани за своя гняв, ще бъдете наказани от своя гняв”, „Всички грешки в живота са заради ума. Ако умът се промени, ще се променят и те”, Всяка сутрин се раждаме отново. Това, което правим днес, е най-важното”, „Най-голямото поражение в живота е да не бъдем най-добрата версия на себе си...

Въпреки че словата му не са записвани, неговите ученици са ги наизустявали и те са се предавали на поколенията от човек на човек. Днес в света има около двеста милиона будисти, по-малко отколкото са християните и мюсюлманите. Но възгледите на Сидхарта имат много по-силно изразен пацифистки елемент, отколкото християнството и исляма, и в това отношение будизмът е оказал далеч по-положително влияние върху последователите си. В световен мащаб няма регистрирани случаи на убийства, гонения или мъчения над хора от будисти или заради будистки схващания.
.
Картините на Едуард Хопър оживяват

Сборникът съдържа 17 пълноцветни илюстрации, по една за всеки разказ.
Картините на Едуард Хопър оживяват по блестящ начин в този сборник. Съставителят Лорънс Блок е поканил шестнайсет изтъкнати писатели да се присъединят към него в безпрецедентната антология „Нощни птици” (ИК „Бард”). Сред съавторите са Стивън Кинг, Майкъл Конъли, Лий Чайлд, Джефри Дивър, Джойс Карол Оутс, Робърт Олън Бътлър, Лорънс Блок и др. Резултатът е забележителен и включва всички жанрове, като обединява литературно майсторство и разказвачески умения.

В тази красиво оформена антология, както подобава на такава плеяда знаменити автори, всеки разказ е илюстриран с качествена репродукция на картината, която го е вдъхновила.

Едуард Хопър несъмнено е най-великият художник-разказвач на Америка. Работите му имат специално въздействие върху писатели и читатели, макар че картините му не толкова разказват история, а по-скоро подканят зрителя да разкрие сам за себе си неразказаните истории в тях.
.
Полетът към свободата на Чарити Роял

Сензационен за времето си, романът разглежда вечната тема за жената, способна да се отдаде на любов, която се оказва илюзорна, фалшива и болезнена.
Осемнайсетгодишната Чарити по-скоро усеща интуитивно, че е различна, отколкото да го осъзнава. Хората в Северен Дормър, Нова Англия, не й позволяват да забрави откъде е дошла. Планината е срамен, непознат и враждебен свят. Независимо че е отраснала в дома на уважаван и достолепен мъж, който след овдовяването си поглежда към Чарити с други очи, тя не може да се раздели с мисълга, че и мястото, и хората са чужди за нея. Градът е застинал в развитието си и копнежите и стремежа към свобода на момичето няма как да не бъде посрещнат на нож.

„Лято” на Едит Уортън (издателство „Апостроф”) е сензационен за епохата си роман за злоупотребата с невинността и наивността, за страстта, надеждата и изоставянето. Романът представя проекцията на портрета на новата жена - тази, която брани емоциите си и плаща висока цена за любовта си.

Портретът на героинята може да бъде портрет на всяка една жена - намираща спасение в достойнството, способна да приеме обстоятелствата такива, каквито са.
.
.
.