На прицел
Въоръжените българи - колкото 8 армии
210 000 души имат пушкала, масово са с по 10 оръжия

blogspot.com
.
Асен Пиперков, председател на Българския ловно-рибарски съюз: Ловният сезон трябва да започва по-рано

 
Николета Цветкова

- Г-н Пиперков, имаше ли курсове за нови ловци и колко души има в момента гилдията?

- Тази година също имаше курсове за млади ловци, като всяка година. Но бройката им намалява всяка година, защото свободните площи също стават все по-малко. А курсовете се провеждат на база територии, които всяко сдружение обявява, че не са заети. Повечето организации нямат. Близо 4000 хил. са новите ловци тази година, като желаещите са с около 10 на сто повече. От тях приблизително около 10% са жени, като тяхната бройка расте всяка година. Все повече представители на нежния пол практикуват този спорт, за разлика от преди, когато жена-ловец беше екзотика. Тенденцията обаче като цяло е за намаление на авджиите, защото има стари колеги, които се отказват. През миналата година напусналите са повече от новите. Около 130 хил. са в момента ловците, като бройката им приблизително се запазва и те са обединени в приблизително 170 сдружения.

- Ясни ли са вече отстрелните норми?

- Да! За един излет ловец има право да отстреля до 15 броя пъдпъдък, до 10 броя - гривяк, гургулица и гугутка, а такова е и разрешеното количество за лов на горски бекас и бекасина. На една хайка още може да се ловуват и до 3 броя белочела гъска, до 5 броя дива патица, а яребиците, кекликът и катерицата не могат да превишават 4 броя. Допустими са и фазани до 2 броя и 1 заек. Това са разрешените за ловуване видове дребен дивеч.

Най-често отклонения в бройките има при ловуването на пъдпъдък, защото той е най-масов. Затова съветваме колегите да спазват зададените норми, макар че сезонът се открива във времето, в което птиците започват вече своята миграция. Само у нас началото е толкова късно, в съседните държави стартът е по-рано. Затова нашето мнение и моето лично убеждение е, че ловът на пернати трябва да започва в началото на август.

- А как стоят нещата при едрия дивеч?

- Позицията на съюза и моята позиция са, че сезонът за едър дивеч също трябва да започва по-рано. Сега откриването е на 1 октомври, а трябва да е около 15 септември. Има много аргументи в подкрепа на това искане. Един от тях е, че сезонът често се удължава, като се дават два допълнителни излета в началото на януари. Но тогава периодът не е много подходящ, защото почти всички прасета са бременни и се създава проблем с отстрела на женските.

Второ, изтегляйки сезона, помагаме на селското стопанство. Защото през октомври реколтата почти е прибрана, а щетите от дивеча са нанесени и те са необратими, като това се отнася най-вече за високопланинските райони. Например дивите прасета вредят най-много на стопаните, като могат да засегнат големи територии за кратко време, а най-често се унищожават картофи. Сърните пък нанасят щети на бобовите култури и младите фиданкови насаждения.

- Представяли ли сте тези идеи на Изпълнителната агенция по горите и има ли нужда от други промени на Закона за лова?

- Непрекъснато водим разговори с Изпълнителната агенция по горите. Имаме непрекъснати дебати за изменения в Закона за лова, който е един от най-често променяните регламенти. Миналата година имаше предложени промени, но заради оставката на правителството до гласуване в Народното събрание не се стигна. Сега се очаква да бъдат направени леки изменения. Един от дебатите, които искаме да поставим, е за свободното сдружаване на ловците. Има опити да се отменят дружинките като структура и да останат само сдруженията. А това ще даде възможност само няколко човека да могат да контролират дадена област. Ние искаме ловците и дружинките да имат тежест и тяхната дума да се чува, защото ловът се извършва именно от тях, а сдружението е юридическото лице, което контактува с държавата. В момента ловците могат да са членове само на организация, към чиято територия принадлежат, както и да се сдружават само на териториален принцип. И затова ние поставяме въпроса - кое пречи на ловци от Ихтиман да се обединят с тези от Елин Пелин? Все пак един от принципите на конституцията е правото на свободното сдружаване.

Друго остаряло виждане според мен е задължителното членство. Според регламентите, за да може да ловуваш, задължително трябва да си член на сдружение, след като вече имаш издържан изпит през Изпълнителната агенция по горите. Ако нямаш членска карта, билетът не се заверява, като това правило важи само у нас. Затова много сериозна тема, която трябва да се постави, е именно за свободните ловци.

- Какво бихте посъветвали ловците в началото на сезона за пернат дивеч?

- Основно правило, което трябва да се спазва при излетите, е да се стреля по ясно видима цел и че никой няма да бъде застрашен от мерната линия на оръжието. Не по-малко важна е абсолютната безопасност при зареждането и разреждането на оръжието. Много често инциденти се случват именно при снаряжаването с боеприпаси. Грубо нарушение на техниката за безопасност е при напускане на пусията оръжието да не се обезврежда, което не е рядък случай. Това е предпоставка за злополуки, най-вече при транспортиране или при носене на гръб. Опасността нараства допълнително при излетите за дребен дивеч, за които се използва гладкоцевно оръжие, защото те имат по-голям диаметър на поразяващото действие на куршума. Освен това ъгълът нараства с увеличаване на разстоянието, а така и съчмите се разсейват повече. Така при стреляне от 30-40 м поразяващият периметър може да достигне 1-1,5 метра. При нарезното оръжие трябва да се прицелиш точно и там отклонението около 20 см.

Важно е да се знае и да се повтаря, че конкретният ръководител на лова носи персонална отговорност за безопасността на даден излет, поставяйки си подписа за излизане на лов. Много от нашите колеги не знаят този факт и го разбират като бюрократично задължение. Но това не е така! Ако нещо се случи, абсолютният отговорник е, този, който се е разписал като ръководител. Инструктажът се прави преди всеки излет, а при приключване на деня се прави разбор.
.
.
.