Постижения
Потребността на душата
Шевичена карта събира красотата на родината и таланта на българката

БТА
Здравка Цветкова позира пред картата, която е извезала с много старание и любов.
.
Христа Стойнева, състезател по триатлон: Гоня класиране за Олимпиадата в Токио през 2020 г.

viasport.bg
Христа Стойнева е най-добрата българска състезателка и балканска шампионка при девойки старша възраст по триатлон.
Цветилена Симеонова, агенция “Фокус”*

- На последното състезание – Европейското първенство за мъже и жени до 23 години в дисциплината крос дуатлон за жени, спечелихте сребърен медал. Къде се състоя то, какво беше трасето и кой от етапите, през които преминахте, беше най-труден?

- Състезанието се проведе в пресечена планинска местност в градчето Търгу Муреш в Румъния. За мен най-тежко беше колоезденето, защото по принцип не практикувам този тип планинско каране. И за това беше нещо ново за мен. Самото състезание като цяло протече добре, но е по-тежко от нормалния триатлон, на който аз се състезавам. Разликата е, че там е на асфалт. А в планинското колоездене се изисква психика и много добри качества и умения, които аз нямам. Дори използвах колело назаем, защото нямам собствено. Но състезанието премина изненадващо добре.

- Помага ли ви Федерацията по триатлон с финансиране за състезания?

- За съжаление, няма абсолютно никакво финансиране и всеки трябва сам да се оправя – кой от спонсори, кой от майка си и баща си. Родителите винаги помагат стига да имат възможност. Единствената подкрепа, която аз видях, беше от голям спортен магазин, но от там не ми дават пари, а екипировка. И това пак е доста добре. Нямам никакви спонсори и майка ми и баща ми поемат цялото финансиране. Заради това често се получава така, че не мога да отида на важни за мен състезания в чужбина. Сега например има две Световни купи в Канада, в които аз няма как да участвам, защото е много скъпо. Когато няма финансиране, е много трудно.

- Каква е следващата голяма цел, която си поставяте?

- Имах за цел да отида на световно състезание, но това няма да стане, защото нямам достатъчно стартове и опит на олимпийската дистанция, която е нова за мен. Да уточня – тя е двойна на предишната ми. За това ще откажа това участие, но ми предстои да замина да уча и да тренирам в Испания. Надявам се там нещата да потръгнат добре и догодина вече да започна да гоня точки за класиране за Олимпиадата в Токио през 2020 година.

- С какво условията в Испания са по-добри от тези в България?

- В България, за съжаление, няма условия за добро възстановяване, което включва лекари и масажисти. Такива екстри тук нямам и това е лошо. В Испания този спорт е много по-известен и всяка седмица се провеждат състезания, на които мога да участвам. Има и доста голяма конкуренция, каквато у нас липсва. В България съм единствена при жените, а в моята сфера конкуренцията е много важна. Просто в Испания се обръща много по-голямо внимание на триатлона, цени се като спорт и може би точно това помага на един спортист да се развива по-бързо, отколкото в България.

- Какви състезания Ви предстоят до края на годината?

- Може и да имам някой и друг крос в България, но през септември заминавам за Испания и все още нямам представа какво ме очаква там. Сигурно ще имам някакви местни стартове там. Но като цяло през 2017-та година не ми предстоят много сериозни състезания от ранга на Световна купа или Световно първенство, каквито ще имам догодина. В момента съм се фокусирала върху това да се подготвя максимално добре, за да съм конкурентноспособна на другите дами в този спорт.
.
.
.