Наука
Женският мозък е по-активен от мъжкия
Откриха специална зона, свързана с консумацията на храна

YouTube
Женският мозък функционира по-активно.
.
Кавалерството не е това, което беше

Съвременните жени имат различни представи за кавалерството от предшественичките си.
Съвременните дами не бленуват за рицари в блестящи доспехи, но все още държат на кавалерството, въпреки че представите им за него са се променили, пише в. “Дейли експрес”.

Проучване, обхванало 500 необвързани потребителки на сайта Мач, показва, че модерната жена смята традиционните кавалерски жестове за старомодни. Еманципираната представителка на нежния пол не очаква джентълменът да придържа палтото й, нито да отдръпва стола й или да я изчаква първа да поръча в ресторанта.

За сметка на това съвременната дама намира за истинска проява на кавалерство мъжът да й се обади, след като е обещал.

След първа среща жената очаква кавалерът да провери дали се е прибрала безпроблемно у дома.

В представите на модерните дами надеждният джентълмен не трябва да отменя среща в последната минута, трябва да изпраща есемеси през деня, за да се поинтересува как се чувства неговата възлюбена, както и да изключва телефона си, когато е с нея.

Жената също така очаква съвременният кавалер да не се противи на срещите с роднините и приятелите й, да предлага телефона си, когато батерията на нейния “падне”, да я оставя да избира програмата по телевизията или в стрийминг платформата, да й позволява да публикува снимките им като двойка в социалните мрежи, да я подкрепя, когато е на диета.

Предвид всички тези очаквания на дамите не е чудно, че според 73 процента от тях кавалерството в наши дни е мъртво.
.
Диагноза за депресия - по акаунта в Инстаграм

The Odyssey Online
Хората с депресии публикуват предимно мрачни снимки в Инстаграм и не използват филтри.
Учените Андрю Рис и Кристофър Данфорд от Харвардския университет твърдят, че фотографиите в Инстаграм могат да свидетелстват за наличието на тежка депресия в автора на публикацията, съобщава сайтът Мадърборд.

Изследователите анализирали 166 души, като при бегъл анализ 71 от тях проявили признаци на депресия. Участниците в проучването представили над 43 хиляди свои фотографии в Инстаграм. За събирането на информацията и анализа на първичните признаци е бил избран методът за набиране на метаданни - цвета на фотографиите и фона, данни от обстановката и окръжаващото пространство, разпознаване на израза на лицето.

Специален софтуер, в основата на който били заложени данните за някои клинични изследвания, в 70 процента от случаите вярно диагностицирал наличието на сериозно заболяване и позволил да се пристъпи към своевременно лечение.

Според изследването хората с депресии публикуват предимно тъмни снимки и не използват филтри. При техните фотографии също така присъстват тъмносини тонове.
.
Люти чушлета ускоряват метаболизма

peppers.com
Екстракт от люти чушки може да помогне в битката с излишните килограми.
Отслабването често се влияе от метаболизма, който с напредването на възрастта отслабва. Резултатите от ново изследване показват, че екстракт от люти червени чушки може да го ускори и да помогне в борбата с излишните килограми, пише в. “Дейли експрес”. Метаболизъм е процесът, чрез който тялото преобразува в енергия храната и напитките. С напредването на възрастта той се забавя с между два и четири процента годишно. Това обяснява защо след определена възраст борбата с излишните килограми става все по-трудна. Имайки предвид епидемията от затлъстяване във Великобритания, настоящото изследване може да се окаже особено важно.

За целите му изследователите наблюдавали 40 здрави индивида. Част от тях приемали екстракт от люти червени чушки под формата на хранителната добавка, а останалите - плацебо. Учените са изследвали влиянието на добавката върху метаболизма в покой, съставляващ около 60 процента от изгаряните всекидневно калории.

Специалистите са установили, че екстрактът от люти чушки ускорява степента на метаболизма в покой до еквивалент на изгаряне на допълнителни 116 калории дневно. Това се равнява на загубата на около 450 грама мазнини за период от 30 дни.
.
.
.