206 000 българчета „изчезнали” от училище
Сформират мобилни екипи от експерти и полицаи, които да убедят родителите да върнат децата си на училище

Бойко Кичуков
В бъдеще издателствата ще имат правото да предлагат само цветни или само черно-бели варианти за учебниците, заяви образователният министър Красимир Вълчев.
.
Зам.-министър Деница Сачева: Ще се работи индивидуално по всеки случай

Деница Сачева
Ще се работи индивидуално по всеки случай за обхвата и приобщаването на деца в образователната система. Това каза пред адио „Фокус“ образователният зам.-министър Деница Сачева. Тя уточни, че първата задача в тази насока е физическото идентифициране на децата и тяхното местоположение, а мерките, които ще бъдат предприети, са разнообразни.

"Насочване към социална услуга, предоставяне на някакъв тип социална помощ, насочване към кариерно планиране за по-големите или към професионално образование. Където е необходимо ще има допълнителни курсове по български език, защото това е една от причините за отпадане от училище. След като се изчерпят всички стимули, тогава за определени казуси и случаи ще бъдат налагани санкции, които могат да бъдат глоби и по-тежки наказания", обясни тя.

Зам.-министър Деница Сачева отбеляза, че и в момента има предвидени санкции за непосещаване на училище, но налагането им е крайна мярка. По думите ? целта е детето да ходи на училище, а не да се получават приходи от глоби на родителите. Тя добави, че друга реакция срещу непосещаването на учебно заведение е спирането на социалните помощи за семействата, които получават такива.
.
.
.