Взрив, който промени света
Ядреният опит на Пхенян доказа пълния провал на санкциите срещу КНДР

АП/БТА
Ким Чен-ун разбърка картите в световната игра с ядрения опит.
.
Ким Чен-ун разполага с абсолютна власт и с мощна бомба за респект

В КНДР всичко започва и свършва с Ким.
Франс прес

Ким Чен-ун е един от най-младите държавни глави в света. Но притежава абсолютна власт, а и някои от най-мощните оръжия на планетата.

Когато наследява баща си Ким Чен-ир в края на декември 2011 г., Ким Чен-ун е поне на двайсетина години (точната му рождена дата не се знае). Специалистите го преценяват като човек уязвим и неопитен, податлив на манипулации от страна на вишестоящи.

Но той бързо успява да се докаже - смазва безпощадно всяко несъгласие, включително на най-високо равнище, заемайки в същото време агресивна и провокационна позиция спрямо международната общност.

През 2013 г. нарежда екзекуцията на влиятелния си чичо Джан Сон-тхек, обвинен в измяна. Дълго време го подозират, че е организирал зрелищното убийство на своя полубрат Ким Чен-нам в Малайзия през февруари.

Показва и склонност към отдалечаване от Китай - единствения силен съюзник на Пхенян, с отказа да се отклони от поетия курс към въоръжаване, открито порицан от Пекин. И все още не е посетил съседната страна, за да разговаря с президента Си Цзинпин.

След смъртта на баща му наблюдателите очакват, че младият лидер ще потърси опора в група влиятелни сподвижници.

Скоро обаче променят мнението си, защото Ким Чен-ун се захваща да ликвидира всеки, който би могъл да представлява заплаха.

След екзекуцията на чичо му чистки отстраняват още няколко висши сановници. През 2016 г. Ким Чен-ун застава начело на новосъздадения Държавен съвет, доминиращ над всички останали власти в КНДР, и така затвърждава абсолютния си контрол върху системата.

Ким е син на третата съпруга на баща си, Ко Йон-хи - корейска танцьорка, родена в Япония, починала от рак на гърдата според съобщения от 2004 г.

Ким Чен-ун знае от осемгодишен, че ще получи властта, но се появява на обществени места едва от 2008 г., след като баща му претърпява мозъчно-съдов инцидент. Тогава режимът ускорява приготовленията за следващото онаследяване на престола.

Навремето Ким Чен-ир е подготвян съвсем открито да поеме държавното кормило десетилетия преди смъртта на баща му, основателя на КНДР Ким Ир-сен, починал през 1994 г.

Въпреки липсата на опит Ким Чен-ун се показва склонен да продължи дипломацията на провала, водена от баща му и дядо му - да създава поредица от кризи.
.
.
.