50 лв. наем за общинско жилище, преотдават го за 300
Чиновници окупират евтини ведомствени апартаменти

Евтините общински жилища са апетитна хапка дори и за хората с възможности.
.
В София са претъпкани

Крум Стоев
Някои общински жилища се нуждаят от ремонт.
Мария Нинова

Общинските жилища в София са претъпкани, стана ясно от справка на „Монитор”.Столицата разполага с над 9000 общински апартамента, като близо 40% от тях са разположени в районите „Люлин”, „Искър” и „Подуяне”.Безимотните домакинства, които чакат помощ от „Московска” 33, надхвърлят общата бройка на апартаментите.

Район „Люлин” разполага с 2300 жилища. За настоящата година от 100 домакинства там са настанени едва 40, защото няма свободни апартаменти. От началото на 2017 г. до сега са извършени изземвания при некоректни наематели на около 50-70 апартаменти.

В район „Искър” ситуацията е сходна. Там общината има 1028 апартамента. Заради препълнените апартаменти за годината от 73, подали документи домакинства, към момента са настанени едва 21. В „Искър” също са констатирали злоупотреби и от жилищата са изкарани 17 домакинства от началото на година. От Столичната община не посочват кои са точните злоупотреби и защо са изгонени наемателите. Районните кметове носят отговорност за управлението и безредиците в апартаментите.

Право на настаняване имат безимотните семейства, от които поне един от тях е български гражданин с адресна регистрация в столицата. Също така и домакинствата, на които една четвърт от общия им годишен доход не може да покрие разхода за средна пазарна наемна цена за жилище, съответстващо на нуждите на семейството. Самотните родители и многодетните семейства са с предимство. След тях се нареждат семействата с две деца, лица с над 90% намалена работоспособност и родители с един наследник. За да се включи семейство в чакалнята за жилище обаче, трябва да премине през бумащина и институции. Нужни са документи от СДВР, Службата по вписванията и Данъчната служба за декларирани имоти. Необходими са и служебни бележки за доходите на домакинството, както и решение на ТЕЛК, ако има такова. По наредба на Столичния общински съвет на едночленно семейство се полага до 25 кв. м жилищна площ, а на четиричленно - до 70 кв. м.
.
Пловдив с над 100 000 лева повече от ренти
ели крумова

С над 100 000 лева повече от планираното са постъпленията от наеми на общински жилища за 2016 г., съобщиха от община Пловдив. За годината местната власт е трябвало по план график да събере 1 418 133 лева, а реалните постъпления в края на годината се оказали 1 551 773 лева. Причината за повишената събираемост се крие в сключените споразумения с наематели за разсрочено плащане. Така неизрядни обитатели на общински жилища получили възможност да платят забавени с години наеми, за да не бъдат изселени от общинските имоти и да останат на улицата.

Общо 3810 са общинските жилища – апартаменти и къщи, в Пловдив. Наемите на месец за тях са между 30 и 80 лева в зависимост от квадратурата им, от местоположението, етажа и състоянието. Част от имотите са разпределени във фонд „Резервен”, където обикновено се настаняват крайно нуждаещи се, пострадали семейства от природни бедствия, пожари, инвалиди с телкови решени, които ползват жилището на преференциални цени – с 50% по-евтин наем. Най-висока е събираемостта в район „Източен”, на чиято територия се намира „Столипиново” и където общината има най-много свои жилища – цели 118%, отчитат от местната администрация.
.
В Стара Загора инвестират 3,2 млн лв. в домове за социално слаби семейства

Превръщането на тази сграда в кооперация ще реши до голяма степен проблемите с настаняването на крайнонуждаещите се старозагорски семейства.
Христо Христов

До месец се очаква да започне проектирането на петдесетина апартамента, предназначени за социално слаби семейства в Стара Загора. Пред приключване е обществената поръчка за изготвянето на работен проект за преустройство и въвеждането на мерки за енергийна ефективност в 2 сгради на улица „Мусала” №26 в квартал „Лозенец”, където преди време бяха офисите на държавната агенция по стандартизация и метрология. Имотът се е разпрострял върху 8,5 дка, разгърната застроена площ е близо 4 500 кв м.

През 2015 г. той беше прехвърлен от държавата на общинската администрация, като първоначалната идея беше да се ползва като пансион за стари хора. Впоследствие беше взето решение сградите да бъдат префасонирани в кооперации за безимотни семейства, като средствата в размер на малко над 3,2 млн. лв. идват от оперативна програма „Региони в растеж”.

10 фирми взеха участие в конкурса за проектирането, което ще струва малко на 58 000 лв. Очакванията са новите жилища да бъдат вкарани в „оборот” към края на 2018 г.

Към края на юни т.г. общината разполага със 706 апартамента и 22 едно- и двуетажни къщи, като две от тях предстои да бъдат разрушени, а обитателите им да бъдат пренасочени. От началото на годината броят на общинските апартаменти е намалял с 9. 24 семейства са били настанени, други 65 от актуализирания списък на крайно нуждаещи чакат „на опашката”, уточни ресорният зам.- кмет Красимира Чахова.

Наем от по 72 стотинки на квадратен метър застроена площ заплащат за използване на общински апартаменти и къщи социално слаби и бездомни жители на Стара Загора. Общата сума е в зависимост от квадратурата, тя се умножава с коефициент за височина на етаж и разположение.

Фондът е остарял безкрайно, едва 3 са новите апартаменти, придобити под формата на публично-частно партньорство през последните 3 години.

25 от апартаментите са вписани в графа „ведомствени”. В тях приоритетно се настаняват актьори, музиканти, певци, режисьори. 12 са определени за временно настаняване при екстремни ситуации: изгоряло при пожар собствено жилище или паднала стена при взрив на бойлер. Едва 8 общината е заделила за свои кадри. На пръстите на едната ръка се броят принудително извадените от общинските имоти наематели. Най-честата причина е неплащане на наема.
.
.
.