Откриха второ скривалище в Троянския манастир
Тайникът за трима души е през няколко килии от мястото, където се е криел Васил Левски

На скривалището се натъкнали строителите, започнали реставрацията на манастира.
.
Намериха и черепи на монаси революционери
Освен любопитната и поучителна манастирска история, свързана с най-старото Антимово крило на манастира, то крие и още много тайни. Там при разчистване на килиите  преди месеци монасите откриха уникална находка от 1876 г., която днес може да се види в  новата сбирка към музейния комплекс. В овехтял  сандък братята от манастира откриват два черепа и надпис. На единия от черепите е изписано “йеромонах х. Сава”, а на другия череп  „йеродякон Герасим”, разказа епископ Сионий. Надписът на пожълтял лист гласи  “Два черепа на монаси революционери, посечени в двора на манастира. 1876 г.”.  Епископ Сионий е категоричен, че това са два черепа на монаси революционери, които са посечени в манастира при разгрома на Априлското въстание.
.
Помни стъпките на екзарх Антим и архимандрит Макарий
Старото крило на манастира, което в миналото е било най-представително,  е свързано и с екзарх Антим, с екзарх Йосиф и с всички духовници, които са посещавали светата обител. В това крило са се намирали игуменарницата  и най-представителните стаи за посрещане на гости. Архимандрит хаджи Макарий също е бил забележителна личност. Той застава начело на тайния революционен комитет, основан в манастира.

Архимандрит Макарий по време на Освободителната война през 1877 - 1878 г. заедно с манастирското братство подпомага и подкрепя ген. Павел Карцов при преминаването му през Балкана, снабдявайки  войниците му с топли дрехи, храна и боеприпаси. Антимовото крило по време на войната е било превърнато в щаб на ген. Карцов, който е освободил Ловчанския и Троянския край, преминава Балкана и сразява враговете при историческата крепост Курт Боаз.
.
.
.