Науката
Диетите без мазнини са вредни за здравето
Прекаленото им ограничаване увеличава риска от ранна смърт

Политика
Желаещите да се хранят здравословни, трябва да ограничат хлебните изделия.
.
Кафето изостря глада за сладко
Който иска да отслабне, на всяка цена трябва да спре кафето, тъй като кофеинът изостря глада за сладко, установиха американски учени, цитирани от вестник „Дейли мейл”. Изданието публикува разработката на проф. Робин Дандо от Корнелския университет.

Свойствата на кафето да стимулира нашата бодрост в същото време намаляват усещането ни за сладко. А това ни прави по-лакоми за сладки храни, което веднага се отразява на нашата талия. Хора, които са намалили с 20% усещането си за сладко, добавят по една чаена лъжица захар в повече в менюто си.

В тестовете са взели участие 107 доброволци, разделени на две групи. На едната било сервирано силно кафе, а на другата - кафе без кофеин. И в двата вида чаши било поставено еднакво количество захар. Но консумиралите кафето с по-високо съдържание на кофеин го възприемали като по-малко сладко.
.
Признаха захарта за наркотик

confectionerynews.com
Захарта предизвиква пристрастяване и е наркотично средство, подобно на кокаина, отриха учени от Института за сърцето в Сейнт Люк, САЩ, съобщи вестник „Гардиън”.

Ефектът на захарозата наподобява този на кокаина. Той променя настроението, стимулира усещането за наслада и провокира човек да търси още сладкиши. Учените стигнаха до резултатите, след наблюдение на гризачи, които са предпочели захар пред наркотици. Въглехидратът предизвика по-силна зависимост от алкалоидите.

Според други учени, захарта наистина води до проблеми със здравето, но не и до привикване. Авторите на статията грешно са интерпретирали резултатите от експериментите с мишки, смята психиатърът от Кембриджкия университет Хишам Зяудийн. Собственият му труд, написан миналата година, не поддържа тезата, че захарта е наркотик. Той добави, че гризачите проявяват зависимост само в случаите, когато получават захар два часа на ден. При свободен достъп до сладко, няма признаци на привикване.

Други изследователи частично поддържат изводите на учените от Института за сърцето. Робърт Лъстиг от Калифорнийския университет каза, че захарта е наркотично вещество, но действието й, за разлика от кокаина, е слабо и сравнимо с ефекта от никотина.
.
Обезводняването опасно за шофьорите колкото алкохола
За шофьорите е толкова опасно да карат обезводнени, колкото под въздействието на алкохол, предупреждават британски експерти, цитирани от вестник „Дейли експрес”.

През лятото оводняването на организма често е трудно, особено по време на дълъг път. Шофьорите обаче не трябва да сядат зад волана, ако не са се запасили с достатъчно течности.

Проучване, направено във Великобритания от компания „Лизинг опшънс” показва, че 67% от водачите на МПС не разпознават симптомите на обезводняване - забавени реакции, понижено внимание, мускулни крампи.

Шофьорските грешки са причина за 68% от катастрофите във Великобритания.

С потенциално отслабване на вниманието и концентрацията, причинени от обезводняване, шофьорите стават опасни зад волана.

Здравните власти препоръчват да се пият около два литра вода дневно. Авторите на проучването обаче са установили, че 37% о т участниците пият само по един литър, а 18 на сто - под литър на ден.

Допитването е установило също, че според 84% от водачите на МПС шофирането в нетрезво състояние е много по-опасно, отколкото в обезводнено състояние.

Изследване на специалисти от университета на Лъфбъро обаче показва, че по отношение на шофирането дори лекото обезводняване се равнява на каране с алкохолно съдържание в кръвта над допустимия лимит.
.
Злоупотребата с антибиотици води до депресия

freedoctorhelpline.com
Ирландски учени откриха, че злоупотребата с антибиотици уврежда чревната микрофлора и предизвиква нарушения в психическото здраве, в частност тревога и депресия, съобщи Лента.

Според експертите микробите, обитаващи червата, влияят на съдържанието на микро-РНК (малки некодиращи молекули РНК) в амигдалата и префронталната кора на главния мозък. Именно тези елементи на нервната система определят развиването на тревога и депресия.

Авторите са направили опитите с мишки. Едни от гризачите са отгледани с чревни бактерии, други – без, като при тях микроорганизмите са били унищожени от антибиотици. Именно промяната в микрофлората в хранителната система е повлияла върху съдържанието на микро РНК в главния мозък на животните и тяхното състояние.

Специалистите смятат, че резултатите са приложими и за хората.
.
.
.