Събуждането на спящите клетки
Атаките на „Ислямска държава” стават все по-трудни за разгадаване

ЕПА/БГНЕС
Цветя на мястото на атаката в Марсилия.
.
Джихадистите си върнаха град в Сирия

ЕПА/БГНЕС
Дете минава покрай разрушени сгради в Идлиб. На това място в края на септември загинаха 33 души.
Бойци на групировката „Ислямска държава” са превзели отново град Карятайн в Централна Сирия след контраатака срещу правителствените сили, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Преди шест месеца джихадистите бяха изтласкани от този град в провинция Хомс. ИД си е върнала контрола над Карятайн, след като група нейни бойци се е промъкнала в града и е сложила началото на контраатаката.

Карятайн е разположен в близост да древния град Палмира, от който през март т. г сирийската армия с руска подкрепа от въздуха прогони джихадистите.

Съобщението за военния успех на ИД в Централна Сирия става по време, когато радикалната групировка е обект на отделни атаки в източната част на страната - едни с руска, а други с американска подкрепа. През последните месеци джихадистите претърпяха поражения и загубиха много територии в Сирия и съседен Ирак, отбелязва ДПА.

Най-малко 3000 души, сред които 955 цивилни, са били убити през септември в конфликта, който опустошава Сирия от 6 години. Това е най-кръвопролитният месец за страната от началото на годината, обяви Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от АФП.

„Над 70% от цивилните жертви са дадени при въздушните удари на режима или на Русия или при атаките на международната коалиция, оглавявана от САЩ, каза пред АФП директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман.

Сред загиналите цивилни има 207 деца, предаде БГНЕС. Убити са били и 738 джихадисти от групировките “Ислямска държава” и “Тахрир аш Шам”, която включва бившият клон на “Ал Кайда” в Сирия.

Над 330 000 души са загинали от началото на сирийския конфликт преди шест години и половина. Милиони хора бяха принудени да напуснат домовете си, припомня “Франс прес”.
.
.
.