Заплаха
Новият живот на неофашистите
Проблемите с мигрантите наливат вода в мелницата на омразата

counter-currents.com
Джанлука Яноне печели популярност с песни и популистки речи.
.
Те са въоръжени, луди и опасни

welt.de
Гражданите на Райха имат собствени документи за самоличност, различни от официалните.
Германските “райхсбюргери”– заговорници или езотерици

Яник паске, франс прес

Райхсбюргерите (“граждани на Райха”) - разнородно движение, всъщност смесица от неонацисти, носталгици по кайзера, заговорници и хора с езотерични увлечения - будят тревога у германските власти с растящата си аудитория и склонността към насилие в тези среди.

Емблематичен е случаят с Волфганг П., изправен неотдавна пред съда в южния град Нюрнберг, в процес за убийството на полицай през октомври 2016 г. Облечен с противокуршумна жилетка, този “райхсбюргер” бе открил огън срещу сили на реда, пристигнали да го задържат и да изземат от жилището му трийсетина нелегални оръжия. При операцията бяха ранени трима полицаи.

Райхсбюргерите са мъглявина, в която витаят хора и сдружения с пищни имена като “правителство в изгнание на Германската империя”, “Кралство Германия” и “Германска свободна република”.

Те “вярват, че Федерална република Германия (ФРГ) не съществува, отказват да си плащат данъците и копнеят да възстановят Германия, която да включва цели части от днешна Полша”, обяснява в брошура за това движение Ян Ратие, експерт по крайнодесни групировки на фондацията “Амадеу Антонио”.

Потенциалът им да вредят дълго време бе подценяван, смятаха ги за “смахнати” и скандалджии”, добавя той.

Райхсбюргерите наводняват администрацията в Германия с послания, представящи тяхната идеология и по-специално нежеланието да бъдат облагани с данъци.

Не плащат нито глоби, нито социални осигуровки, отказват подчинение на полицията - като например 33-годишния водач, хванат пиян на волана през юни в Рощок, Североизточна Германия, който се възпротиви срещу полицейските процедури с мотива, че не признава властта на полицията.

Райхсбюргерите издават и техни собствени документи за самоличност, собствени шофьорски книжки и поставят на колите си измислени номера.

Някои не настояват, че са поданици на императорския Райх или на оглавения от Адолф Хитлер, а се стремят да основат своя държава или своя суверенна община. През 2009 г. “Княжество Германия”, настанило се в бивша ферма, предизвика широк медиен отзвук, макар да просъществува едва три месеца.

Сред райхсбюргерите се срещат заговорници, а има и негационисти като бившия адвокат Хорст Малер, съосновател на крайнолявата Фракция “Червена армия” през 70-те, приобщил се след това към неонацистката идеология.

По данни от вътрешни източници райхсбюргерите са близо 12 600 души, включително 700 доказани десни екстремисти. Но според някои експерти точният брой е трудноустановим, защото властите дълго са ги пренебрегвали.

“Движението на “райхсбюргерите” има голям притегателен потенциал и печели все нови симпатизанти”, предупреди през март шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен.

Доколкото нямат обща структура, нито идеология, райхсбюргерите нямат и общ лидер, а множество самозвани водачи.

Монархът на “Кралство Германия” - 52-годишният бивш готвач Петер Фицек, направи опит да се впусне в политиката, участвайки през 2008 г. в надпреварата за кмет на източния град Витенберг. През март той бе осъден на 3 години и осем месеца затвор за злоупотреба с доверие.

Освен случая с Волфганг П., през август 2016 г. бивш победител в конкурса за красота “Мистър Германия”, представящ се за райхсбюргер, стреля по полицаи, дошли да го изселят от жилището му. Той бе тежко ранен и арестуван. Някои политици настояха тогава за затягане на гайките.

През последните месеци срещу райхсбюргерите бяха организирани няколко операции - силите на реда най-вече задържаха членове на сдружението и им конфискуваха оръжия. А през юни вътрешните министри на германските провинции постановиха, че никой от регистрираните в Германия райхсбюргери не бива да притежава никакви оръжия.

По думите на Хайко Хомбург от тайните служби на Бранденбург, цитиран във всекидневника “Билд”, при “някои райхсбюргери нещата опират до психичен проблем” - “и ако имат достъп до оръжия на всичко отгоре, става крайно опасно”.
.
.
.