Книгите
В кухнята на бащата на Д'Артанян
Пищната премиера на “Голям кулинарен речник” на Александър Дюма препълни столично заведение

Бай Данчо в компанията на проф. Милена Кирова и преводачката Офелия Петрова.
.
Провокативна наука и шеметно действие

Специалистът по проучване на феномени Джеръми Лоугън се изправя срещу нещо невиждано.
Колкото и да са невероятни легендите, те често се основават на факти от действителността. Това е основният принцип в кариерата на Джеръми Лоугън - специалист по проучване на феномени, за които няма разумно обяснение. Вече сме се срещали с него в „Забравената стая”, „Третата порта”, „Границата Мохо”.

Далеч в Адирондакските планини е извършено убийство с нечувана жестокост. Тялото на турист е разкъсано на парчета. Необичайните следи от зъби и нокти отхвърлят версията за нападение от стръвници. Слуховете за върколаци обаче не са убедителни за Лоугън. В процеса на разследване той разбира, че се е изправил срещу нещо, което никога не е виждал.

Пълен с екшън и напрежение, „Вълче пълнолуние” (ИК „Бард”) представлява съвършена смес от екзотични места, провокативна наука и шеметно действие - запазената марка на Линкълн Чайлд.
.
Съдби на кръстопът

Мъдра, неимоверно красива и вълнуваща книга, в която главен герой е… самата тя.
Стотици неща могат да променят живота ти - едно писмо например. И книги като „История на любовта” на Никол Краус (издателство „Колибри”). Всеки, разгърнал страниците й, ще се промени, поне мъничко, и това не е под контрола на нейния автор. Разказ след разказ съдбите на герои от различни страни - от Полша, през Израел, до Чили и САЩ - се преплитат, хора се раждат и умират, изгубват любовта и я намират, един след друг се разкриват нови факти като в съвършена литературна мистерия. Отдавна изгубена книга се появява отново и свързва по необясним начин старец, който иска да се срещне със сина си, неподозиращ за неговото съществуване, и младо момиче, което се опитва да намери лек за самотата на овдовялата си майка. Всяка вечер Лео Гурски тропа по радиатора си, за да даде знак на съседите от горния етаж, че още е жив. Прави и други чудати неща, за да отметне присъствието си на този свят.

Никол Краус е родена през 1974 г. в Ню Йорк, учила е в Станфордския университет в Калифорния и в Оксфорд. Публикувала е поезия и разкази в различни издания като „Гранта”, „Ню Йоркър”, „Ескуайър” и др. Книгите й са преведени на 35 езика и й носят поредица от награди. Бестселърът „История на любовта” печели приза „Сароян” за международна литература, оглавява множество класации и е носител на редица награди в САЩ и Великобритания. През 2016 г. е екранизиран с успех от режисьора Раду Михайлеану. Филмът е в конкурсната програма на международния кино-литературен фестивал „Синелибри” 2017.
.
„Дама Пика” на книга и на екран

Книгата включва най-популярните белетристични произведения на A. С. Пушкин (1799–1837), създадени през зрелия и преломен творчески период на писателя.
Излезе от печат сборник с едни от най-прочутите белетристични произведения на Пушкин, създадени през неговия зрял и преломен творчески период: „Повести на Белкин, Дама пика, Капитанската дъщеря”. Сборникът (издателство „Колибри”) съдържа първата завършена прозаична творба на Пушкин - „Повести на покойния Иван Петрович Белкин”, която включва пет повести, разказани от измисления персонаж Иван Белкин. Мистериозната и новаторска за времето си „Дама пика” е вдъхновена от легендата за едноименната героиня, която сеела страх, ужас и дори смърт. Повестта се занимава с пагубните човешки страсти, с ненаситната алчност и суета. Последната белетристична творба в сборника е историческият роман „Капитанската дъщеря”, „своеобразна енциклопедия на руския живот през ХVIII век”.

Александър С. Пушкин е поет, драматург, литературен критик, историк, публицист и белетрист, основоположник на руския реализъм в литературата и една от най-влиятелните литературни фигури от началото на XX век. Освен че подкрепя някои от идеите на декабристите, той засяга основните социални проблеми на своето време. Още приживе Пушкин си създава репутацията на най-значимия руски национален поет, а по-късните изследователи го определят като основоположник на съвременния руски литературен език.

На 13 октомври в зала „България” почитателите на Пушкин могат да се насладят и на екранизацията на повестта „Дама Пика” под режисурата на Павел Лунгин. Премиерата на филма, който е част от конкурсната програма на „Синелибри” 2017, ще бъде съпроводена с две арии от едноименната опера на Чайковски.
.
.
.