Над 100 000 българи годишно напират за зелена карта
Само 1-2% от тях успяват да поучат документа, който им позволява да живеят и работят легално в САЩ

Най-многобройната българска общност в САЩ живее в Чикаго.
.
От 1 декември пътуваме до Канада без виза
Българите ще могат да пътуват свободно до Канада без визи от 1 декември тази година. Това обяви официално Отава с публикувания график за премахване на ограниченията за български и румънски граждани. Датата бе поставена като изрично условие от експремиера Бойко Борисов при преговорите за подкрепа на търговското споразумение между ЕС и Канада през октомври миналата година.

От декември българите и румънците вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада, по въздух, суша или море, за престой до шест месеца. Все пак, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, те ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада. Т.нар. еТА е всъщност електронно разрешително за пътуване, то става готово за няколко минути и има валидност от 5 години.

Част от българите усетиха по-лекия режим за пътуване до Канада още от май месец тази година. Тогава тези български граждани, които са имали канадска виза в последните 10 години или в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ, получиха правото да кандидатстват за eTA.
.
.
.