Тенденции
Британският парламент: уважавана институция или “вертеп на порока”
Дворецът Уестминстър трябва доста да се постарае, за да възвърне сериозната си репутация

ЕПА/БГНЕС
Британският министър на отбраната Майкъл Фалън подаде оставка заради непристойно поведение. В писмото, с което уведомява Тереза Мей за решението си, Фалън отбелязва, че в негови постъпки в миналото не са отговаряли на високите стандарти, които налага неговият пост.
.
Британски министър се самоуби след сексскандал

telegraph.co.uk
Карл Сарджънт се самоуби, след като бе обвинен в непристойно поведение и изключен от Лейбъристката партия.
Уелският ексминистър по въпросите на общностите и децата Карл Сарджънт се самоуби броени дни след като подаде оставка заради серия обвинения в секстормоз, съобщи Би Би Си.

По данни на полицията в Северен Уелс тялото на 49-годишния политик от Лейбъристката партия е било открито в дома му малко преди обед на 7 ноември. Бившият министър от правителството на Уелс и баща на две деца подаде оставка на 3 ноември и бе изключен от партията. Поне три жени обвиниха Карл Сарджънт в непристойно поведение. Политикът заяви в отговор, че твърденията срещу него са „шокиращи и притеснителни”. Съпругата на Сарджънт - Бърни, сподели, че семейството є е „съсипано” от новината и че са загубили „обичан съпруг, баща и приятел”. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин изрази своите съболезнования и определи новината като „дълбоко шокираща”.
.
Германия иска да се легализира “третият пол”
Най-висшата юридическа инстанция в Германия настоя да се легализира вписването на “трети пол” в актовете за раждане, с което Германия се очаква да стане първата европейска държава, признала това понятие, съобщи Франс прес.

Конституционният съд даде на депутатите от долната камара срок до края на 2018 г. да гласуват за легално използване на графа за “трети пол” в регистрите за ражданията наред с думите “мъжки” и “женски”, уточнява агенцията, като се позовава на съдебното решение.

Съдът със седалище в Карлсруе приканва депутатите да въведат в съответните документи термини като “междинен”, “различен” или всякакво друго “позитивно определение на този пол”.

От май 2013 г. и досега в Германия бе възможно да се оставя празна графата за пол, а след това заинтересованите лица с течение на годините можеха да изберат мъжки или женски пол или да оставят полето непопълнено.

През август 2016 г. обаче Федералният съд - по-долна инстанция от Конституционния, отказа да отиде по-далеч и да признае юридическото съществуване на трети пол с мнението, че това “не е законно”. Така съдът отхвърли молбата на интерсексуално лице, родено през 1989 г. и регистрирано като човек от женски пол.

С подкрепата на сдружение за подпомагане на хора от третия пол това лице се обърна към по-висша инстанция - Конституционния съд, и представи на върховните съдии хромозомни анализи, доказващи, че то не е нито мъж, нито жена.

Ако депутатите одобрят искането на конституционните съдии, Германия ще стане първата страна в Европа, признала официално съществуването на трети пол.

През май Франция отхвърли термина “неутрален пол”, предложен в молбата на лице, родено без пенис и без вагина, напомня АФП.
.
Затвор за гардове на вицепрезидента на Афганистан
Охранители получиха петгодишни присъди за сексуално посегателство и отвличане на бивш губернатор

Седем охранители на вицепрезидента на Афганистан генерал Абдул Рашид Достум бяха осъдени на пет години затвор за сексуално посегателство и незаконно задържане на един от неговите политически противници, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Достум, който е бивш полеви командир и е етнически узбек и на когото в миналото са приписвани много нарушения на правата на човека, избяга в Турция през май, след като бе обвинен в изнасилване и мъчения над Ахмад Ихши, бивш губернатор на афганистанската провинция Джаузджан. Смята се, че Достум е отговорен за отвличането на Ихши. Бившият губернатор твърди, че е бил задържан за няколко дни в една от резиденциите на вицепрезидента. Ихши твърди още, че там е бил изнасилен и измъчван. Достум отхвърли тези обвинения. Миналата сряда негови охранители се признаха за виновни в съда.

Според официалните съобщения на афганистанското правителство Достум е в Турция по медицински и семейни причини. Днес говорител на вицепрезидента не е коментирал присъдите на неговите седем охранители.
.
.
.