Науката
Скривалище в Хеопсовата пирамида
Тайната стая е колкото самолет, стои непокътната от 5000 години, ще я изследват с летящ робот

Дейли мейл
Учени инсталираха специални детектори в т. нар. камера на кралицата.
.
Извънземните може да приличат на земните

blogspot.com
Възможно е извънземните да не са много по-различни от хората.
Биолози от Оксфордския университет твърдят, че извънземните форми на живот може да са еволюирали по подобен начин като организмите на Земята, съобщи Фокс нюз.

Процесът на естествен подбор, който е създал неизброимите видове на Земята, вероятно е протичал и на други планети, изтъкват учените. Това обаче не означава, че извънземните ще приличат на красиви хора.

“Не можем да кажем дали извънземните ще ходят на два крака, или ще имат големи зелени очи - каза Сам Левин от катедрата по зоология на Оксфордския университет. - Но вярваме, че еволюционната теория дава уникално допълнително средство, с което да се опитаме да разберем как ще изглеждат извънземните. ”

Естественият подбор е процес, описан от Дарвин, според който оцеляват най-приспособимите видове. На Земята това е довело да еволюцията на хората.

На друга планета обаче животът може да изглежда различно, в зависимост от условията.

На Земята еволюцията на видовете се задвижва от големи преходи, при които една група организми преминават на по-високо ниво. Това се е случило, когато едноклетъчните са станали с няколко клетки, или когато са се образували първите общности примати, и с времето се е появило човечеството.

“Като прогнозираме, че извънземните преминават през такива основни преходи, както се е появил сложният живот сред видовете на Земята, можем да кажем, че еволюцията е до известна степен предвидима, и те би трябвало да приличат на нас” - добави Левин.

Според неговото изследване извънземните сигурно са достигнали до подобни “механизми” като хората, за да “избягват конфликти, поддържат сътрудничество, да поддържат функционирането на организма”.

“В статията ни предлагаме алтернативен подход, който се състои в това да използваме еволюционната теория, за да направим прогнози, които са независими от подробностите за Земята. Това е полезен подход, защото теоретичните прогнози могат да се прилагат за извънземни, които са от силиций, нямат ДНК, дишат азот” - каза Левин.
.
Полярните сияния на Юпитер пулсират с различен ритъм

 
Учени регистрираха мощно рентгеново излъчване над южния полюс на Юпитер, което се държи по-странно от очакваното, съобщи Ей Би Си.

Вместо да пулсира в синхрон със северното сияние, южното има собствен 11-минутен ритъм, каза ръководителят на изследването Уилям Дън от Лондонския университетски колеж. Северното сияние е много по-малко предвидимо.

Това е много различно от полярните сияния на Земята. Тук те са нередовни, но обикновено едното отразява другото.

Учените са направили откритието, анализирайки данни, събрани от два рентгенови телескопа през 10 години - през 2007 г. и 2016 г.

Полярните сияния на Юпитер са най-силните в Слънчевата система. Те са уникални заради мощното магнитно поле и размера на магнитосферата. Докато на Земята полярните сияния се появяват заради слънчевия вятър по време на слънчевите бури, на Юпитер те са постоянни и се генерират от високоенергийните частици в атмосферата, които взаимодействат с магнитното поле.

Специалистите се надяват космическият апарат “Джуно” да разреши загадката с полярните сияния на Юпитер.
.
.
.