Книгите
Деветима мъже, устремени към една цел
Независимо къде са позиционирани към момента, те се опитват да усетят какво означава да бъдеш жив тук и сега

Дейвид Салаи е роден през 1974 г. в Канада, но корените му са унгарски.
.
Палитра на изящната словесност

Сборник с 14 разказа, които илюстрират разказваческите умения и невероятен талант на Ръдиард Киплинг.
Cборникът с 14 разказа „Земята е плоска” на Нобеловия лауреат Ръдиард Киплинг представя феноменалното тематично многообразие, продуктивността и литературната виртуозност на писателя от различни етапи на дългия му творчески път. Шеметният му размах обхваща дързък реализъм, затрогваща носталгия, мрачна комичност, смразяващ ужас и загадъчна свръхестественост. Палитрата е впечатляваща: от невъобразимо увлекателното приключение на „Човекът, който искаше да стане цар”, до смразяващата призрачност на „Необикновената разходка на Мороуби Джукс”, трогателната детска травма в „Блей, блей, Черна овца”, блестящите военни истории „Градинарят” и „Мери Постгейт”, затрогващата човечност на „Лиспет” и „Историята на Беделия Херодсфут”, комизма на „Селото, което гласува, че Земята е плоска” и потапянето в религиозната история и мистика в „Окото на Аллах” и „Църквата в Антиохия”.

Едно е сигурно: този сборник за ценители на изящната словесност, предоставен на българските читатели от издателство „Колибри”, отвежда много далеч от скуката.

Джоузеф Ръдиард Киплинг (1865-1936) е британски писател и поет, Нобелов лауреат за литература през 1907 година. Роден е в гр. Бомбай, Индия. През 1871 г. заминава със сестра си за Англия, където е настанен в частен пансион. През 1878 г. постъпва във военноподготвителния колеж в Девъншир - именно там прави първите си литературни опити.
.
Любовта, която възвисява, но може и да изпепелява

Първият роман от автора на „Тютюн” излиза в ново издание.
Това е историята на една драматична любов на фона на трагизма на войната, описана с дълбоко познаване на тайните кътчета на човешката душа. Разказът тече толкова майсторски, както само проникновен писател като Димитър Димов може да го излее върху листа. В „Поручик Бенц” (издателство „Сиела”) авторът на „Тютюн” изследва мрачната, непозната страна на човешките страсти, както и любовта, която възвисява и облагородява, но която понякога може да доведе до самоунищожение.

Поручик Бенц е германски военен лекар, който се влюбва в интелигентната и богата красавица от българския хайлайф Елена Петрашева - жена, съчетаваща ориенталска и европейска фаталност. Дъщеря на българин и французойка, в нея се преплитат частици и от двата свята, а фаталната - красота е подчинена единствено на желанието да изпита силни емоции. Чистата любов на немския лекар се оказва изправена пред непреодолими предизвикателства, които преобръщат живота му.

Авторът е сред първите в българската литература, които разбиват клишетата за родното и чуждото и дори преобръща техните места, като избира за главен герой един чужденец в България в последните години на Първата световна война.

Камерният психологизъм на романа, наситените диалози, своеобразната война с клишираните представи за „родното”, почти медицинският анализ на аморалното, на грозното у човека и прокарването за пръв път в българската литература на мотива за фаталната жена предвещават „грамадния скок в литературата”, който предстои на Димов със следващите му творби.

Колко невярна е красотата и каква е цената, за да завоюваш сърцето на Хубавата Елена? „Поручик Бенц” успява не само да покаже българската действителност, но и да излезе извън рамките на националното, превръщайки се в универсален психологически роман за сложната и противоречива човешка природа.
.
Четири деца, четири съдби, една майка

Няколко сюжетни линии, съчетани брилянтно по начина, по който само Даниел Стийл го умее.
Oвдовялата без време Кейт Мадисън има стилен магазин за дрехи втора употреба в Ню Йорк, който й помага да издържа четирите си деца. Те порастват и започват да градят свой живот.

Адвокатката Изабел е на ръба на блестяща кариера. Но се влюбва в клиент с мрачно минало и решава, че не може да живее без него...

Дизайнерката Джули среща мъжа на мечтите си. Омъжва се набързо, отказва се от работата си и се премества в Лос Анджелис, за да е с него. Но дали всичко е така, както изглежда?

Писателят Джъстин е гей. Партньорът му Ричард настоява да имат дете, макар да не са готови емоционално и физически.

Най-малкият - технологичният експерт Уили, шокира всички с избора си: жена, доста по-възрастна от него...

Кейт Мадисън не може да предпази децата си от собствените им решения. Ще успеят ли да се справят въпреки всичко? Отговорите са скрити в едноименния роман - „Въпреки всичко”, на Даниел Стийл (ИК „Бард”).
.
.
.