„Каолин” – пример за бандитско ограбване на националното богатство
Страх тресе олигарха Иво Прокопиев, че държавата може да му потърси отговорност. Кликата на Иван Костов разпродаде 3000 дружества и открадна труда на поколения българи

Политика
„Каолин” разполага с най-богатите находища на каолинова суровина на Балканите. Дружеството премина в ръцете на Прокопиев за жълти стотинки по време на Костовото управление.
.
Премиерът: Виновните да си понесат отговорността
Нашите приятели казват: Ама вие искате да атакувате приватизациониите сделки. Не, ние искаме да атакуваме тези, които са допуснали да бъдат така направени и да си понесат отговорността.

Така премиерът Бойко Борисов коментира инициативата, която правителството и оглавяваната от него партия ГЕРБ подеха за ревизия на приватизацията и премахване на давността за престъпленията при раздържавяването.

На провелия се в неделя партиен конгрес Борисов припомни ситуацията в София, когато той е станал кмет, далаверите с общински активи и също така обърна внимание на интервюто на Костов.

„И той казва: Да, но ние тогава заварихме фалиралите предприятия. И сега това не трябва да се прави, защото тогава фалиралото предприятие или е трябвало да го нарежат на скрап, или някой трябва да дойде и да го вземе евтино. Да де, ама ние искаме да се върнем и да видим коя партия на кой конгрес фалира предприятията. Кога на входа и на изхода на предприятията се слагаха едни и същи фирми да ги източват и да ги подготвят за фалит, за да може след това да се купят на безценица”.

 Борисов запита също защо всички ги плаши този разговор за приватизацията. „Ами още се говори и за авиокомпания „Балкан”, и за „Софарма”, и какво ли не. Защо да не се изчисти този преход, защо да не се изкоментира?”, попита реторично лидерът на ГЕРБ.
.
Дължи отговор на 6 въпроса пред обществото
1. Морално ли е да изтъкваш, че си придобил законно „Каолин” при положение, че буквално си платил жълти стотинки за предприятие, което струва 31 млн. лева, по престъпна схема, в която са замесени брат ти и твои служители и за която си бил изправен на подсъдимата скамейка?

2. Нормално ли е да се ощетят обикновените работници в „Каолин”, останали излъгани и с миноритарен дял след увеличението на капитала?

3. В реда на нещата и законно ли е собствената ти фирма „Булброкърс” да направи занижена оценка на предприятие, което ще бъде закупено на практика от брат ти, а само няколко месеца по-късно самият ти ще станеш негов мажоритарен собственик?

4. Може ли да е „закъсало” предприятие, което експлоатира най-добрите находища на каолин и кварцов пясък, предоставени му от държавата, с на практика неизчерпаем запас от суровина?

5. Законно ли е печалбата от последващата продажба на „Каолин” да потъне в офшорни фирми, без да се платят данъци на държавата?

6. Законно ли е приватизационният договор за Винпром „Дамяница” да бъде променян неколкократно с анекси, с които са отпаднали всички следприватизационни задължения?
.
.
.