Действия
БПЦ стана църква майка на македонската
Синодът ни започва мисия зад граница за нейното признаване

БТА
Патриарх Неофит благослови миряните, които се бяха събрали на мълчаливо бдение пред сградата на Светия синод.
.
В Софийска епархия: Наказаха трима попове да не служат една година
Софийската митрополия аргоса трима свещеници и те нямат право да служат в продължение на една година, както и други духовници да служат заедно с тях. Това съобщи отец Георги Паликарски – архиерейски наместник на Дупнишката духовна околия, от която са двама от санкционираните попове.

Наказанието е за системни нарушения, бяха лаконични от митрополията.

Наказаните са Георги Марков, Борис Минчев и Станой Станоев.

В продължение на девет години, откакто е енорийски свещеник в село Паничище, Георги Марков не е отслужил нито веднъж света литургия, поясни неговият началник отец Георги Поликарски.

По мнението на местните хора попът е ходил там само за опела и частни треби, за които му е плащано на ръка.

За наказание той е преместен в село Самораново, но отказваше да ходи и там, изказва се срещу архиереите и подронва системно престижа на църквата, каза архиерейският наместник Паликарски.

Борис Минчев пък е санкциониран заради системно пиянство. Чашата на началниците му преляла, когато станал и местен герой в кръмчарска свада, завършила с побой, добави отец Паликарски.

Третият аргосан – Станой Станоев, е от София, който упорито отказва да се съобрази с решението на Светия синод и продължава да служи по стария календар. Освен това независимо, че е женен, се е обявил за монах, без да е ръкоположен от легитимен духовник на БПЦ, като е започнал да се нарича Варлаам. Съпругата му пък била тайна монахиня. Освен това, той отказва да служи в храма в кв. „Илиянци”, където е назначен за енорийски свещеник, а прави служби в домашния си параклис в кв. „Орландовци”.

Заради ограниченията на църквата по време на бившия атеистичен комунистически режим и липсата на кандидати за духовници се налагаше да бъдат ръкополагани за свещеници всякакви хора, без качества и дори с пороци. Така коментира калпавите свещенослужители архирейският наместник отец Георги Паликарски.
.
След получени сигнали и жалби: Проверяват избора на наследник на дядо Дометиан
Канонична правна комисия при Светия синод започна проверка на процедурата за избора на епархийски избиратели във Видинската епархия за наследник на дядо Дометиан.

Това каза протосингелът на Видинската митрополия архимандрит Антим. В 5-членната комисия, която извършва проверката, влизат митрополитите - Западно- и Средноевропейският Антоний, Старозагорският Киприян, Силистренският  Амвросий и двама юристи – правният съветник на Светия синод адвокат доц. Мария Кьосева и пловдивският адвокат Радослав Чолаков. Комисията бе назначена от Светия синод, за да извърши проверка на процедурата на проведените избори за 30-те епархийски избиратели във Видинска епархия, преди пристъпването на избор за нов Видински митрополит. Проверката е в резултат и на получени в синода сигнали и жалби за извършени нарушения, каза архимандрит Антим. Подадените сигнали и жалби са депозирани  много след допустимите по Устава на БПЦ срокове. По време на проверката във Видинска митрополия е бил и наместникът на овдовялата Видинска епархия - Врачанският митрополит Григорий.
.
.
.