Скандали
Съдия спечели дело срещу Лозан Панов
Тричленен състав на ВАС оневини бившия заместник-председател на СГС

Богдана Желявска
.
Колтуклиева се облажила с 90 бона от Българския Мадоф

Политика
Соня Колтуклиева получавала пари от активите на КТБ, разкри пред съда свидетелят Бисер Лазов.
Основният свидетел по делото „КТБ” Бисер Лазов разкри схемата пред съда, банкерът беглец плащал в брой

Политика

Журналистката Соня Колтуклиева се е облажила с 90 000 лева от Българския Мадоф, както е вече известен банкерът беглец Цветан Василев. Това стана ясно по време на заседанието на Софийския градски съд в по делото срещу Колтуклиева за укриване на данъци.

За скандалната схема в понеделник пред съда разказа някогашната дясна ръка на Василев Бисер Лазов. Той е основният свидетел на държавното обвинение по мегаделото за източването на трезора, който разказва от първо лице как е действал моделът „КТБ”.

Пред магистратите бившият главен счетоводител на финансовата къща на мустакатия аферист „Фина С” обясни, че парите, които Колтуклиева е получила, са именно от активите на КТБ. Лазов разкри пред съда, че Цветан Василев лично му наредил да изплаща месечно по 10 000 лева на журналистката. Парите били преведени на няколко транша.

„Да се осигурят в брой, месечно, докато аз ти кажа”, наредил Василев на Лазов.

Служителят изпълнявал стриктно нареждането. Лазов обясни пред съда, че първоначално Колтуклиева представила проект на договор, но той не бил одобрен от юристите на банкера беглец. След което Василев наредил да се плаща кеш на журналистката. За плащанията обаче се изготвяли стриктни разписки.

„Нито една стотинка от патримониума на Цветан Василев не е излизала без санкция и без това да е отразено”, каза Лазов. Той разказа още, че Василев поставял задачите сутрин - на кого какви пари следва да бъдат връчени. Финансовите операции стриктно се отбелязвали на екселска таблица. В края на деня се правела ревизия на касата.

„Има липси в КТБ, във „Фина С” няма липси”, отсече Лазов в отговор на въпрос на защитата на Колтуклиева. Той поясни, че въпросното дружество няма общо с даването на пари на журналистката. Пачките идвали от касата на банката.
.
150 млн. евро глоба грози България заради мераците на Сашо Дончев
Политика

Колосалната санкция от 150 млн. евро може да бъде наложена на България от страна на Европейската комисия (ЕК) заради финансовите интереси на олигарха Сашо Дончев. Това става ясно след закрито заседание на парламента, който по спешност излезе със становище по казуса с т.нар. Дело COMP/В1/АТ.39849 - БЕХ Газ. Зад това име всъщност стои процесът, който ЕК води срещу България заради господстващото положение на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Делото е заведено срещу БЕХ заради сигнали от фирмите на Сашо Дончев, че нямат достъп до газовата тръба от Румъния, въпреки че я използват.

Решение във вреда на държавата ще доведе до облагодетелстване на Газовия барон, който не се посвени наскоро да поиска да надупчи за газ житницата на България Добруджа. Решението на ЕК води и до огромна санкция от 150 млн. евро за държавата ни. С тази сума по вина на Газовия барон ще бъде ощетен държавният бюджет. Размерът на тази санкция на практика се равнява на коледните бонуси за пенсионерите за период от шест години, тъй като добавките от по 40 лв. на човек струват на хазната 50 млн. лв. годишно. Освен коледните бонуси за пенсионерите за шест години напред, евентуалното заплащане на глобата би изяло например парите от държавния бюджет за стипендии за студентите за същия период и бонусите за учениците за успех, за социално слаби деца и сираци за два пъти повече време, както и за лекарства за онкоболните за цели три години.
.
.
.