Манипулации
Ченгета от ДС пробват да клатят държавата
Бившите политофицери Огнян Стефанов и Илиян Василев ежедневно бълват клевети срещу ключови институции

Придворният журналист на Цветан Василев - Огнян Стефанов, по-известен като агент Академик, винаги има под ръка торбичка с фалшиви новини.
.
Издателят ни мишена на агент Академик
Фабриката за фалшиви новини изпадна в истерия и машината й за плюене тотално зацикли на вече изтъркани и опровергани стари лъжи.

След като миналата седмица сайтът на агент Академик „Фрогнюз” избълва поредната фалшива новина и приписа на нашия издател Делян Пеевски бизнес интереси към телевизиите, и по-специално към бТВ, в понеделник медийните слуги на олигархията отново запяха същата песен. Разбира се, без да разполага с грам доказателства, но с едничката цел да се пишат фалшиви новини за норматив.

Полетът на мисълта този път се извиси до невероятното твърдение, че Пеевски притискал световния медиен гигант Time Warner да му продадат бТВ на занижени цени. Безбройните напъни за оклеветяване на нашия издател обаче не са нищо друго освен доказателство за тоталната истерия на олигархията и по-специално на главното действащо лице, укриващо се от българското правосъдие в Белград – Българския Мадоф Цветан Василев, който всячески се опитва да си купи невинност с парите, заграбени от КТБ.
.
Приписват собствените си руски връзки
Връх на лицемерието е тънката червена линия, която олигарсите чрез своите глашатаи се опитват да прокарат в цялостното си творчество от фалшиви новини. Става въпрос за т. нар. руска връзка, която се опитват всячески да припишат на Пеевски. От една страна, е абсурдно точно агенти на бившата ДС, слугували на комунистическите тайни служби, да се представят за проамерикански настроени и да громят нечии руски връзки, макар и измислени. От друга страна, обаче самите им работодатели са тяснообвързани с тази държава.

Прокопиев е син на обвързана с ДС фамилия и колкото и да се представя за прозападно ориентиран, няма как да скрие, че баща му лично е прислугвал на Тодор Живков. Колкото и да му се иска на Цветан Василев пък да пребоядиса мустаците си в цветовете на американското знаме, няма как да заблуди никого, тъй като самият той афишира руските си връзки чрез бизнесмени като Константин Малофеев и Дмитрий Косарев. Веднага след фалита на КТБ мустакатият Бърни Мадоф се опита да прехвърли купените с пари от банката активи като БТК и „Дунарит” на приближения на руския православен олигарх Константин Малофеев белгиец Пиер Луврие срещу „колосалната” сума от 1 евро.
.
Лице на фабриката ще бори фалшивите новини

Ирина Недева
Ирина Недева си партнира с Иво Прокопиев, лектор е в грантаджийската организация „Червената къща”

Лице на фабриката за медийни манипулации на олигархията у нас официално е избрано да се бори с тенденцията „фалшиви новини”. Журналистката Ирина Недева, която е председател на българската секция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) е била избрана наскоро да координира работата на международната асоциация по темата „противодействие на фалшивите новини и пропагандата”.

Абсурдното в случая е фактът, че самата Недева е обвързана с политически и икономически кръгове у нас, които манипулират обществото именно чрез пропаганда, като издателската група „Капитал” на олигарха Иво Прокопиев, подсъдим за аферата „ЕВН”. Проста справка в регистрите показва, че журналистката си партнира с разградския бос в неправителствената организация „Помощ за благотворителността в България”. Името й фигурира и сред екипа лектори на „Червената къща” - друга от грантаджийските организации, редовно обслужваща интересите на задкулисните кръгове у нас. „Червената къща” е проект на фондация „Гъливер клиринг хауз”, съучредител на която е една от собственичките на тясно свързаното с Прокопиев електронно издание „Медиапул”.

Самата Асоциация на европейските журналисти бе учредена с бабуването на кръга „Капитал”, за да брани интересите на работещите в медиите на Прокопиев и да прокарва тезите му в публичното пространство.

Последният нагледен пример за това беше фалшивата новина от кръга „Капитал” пробила през немското издание „Тагесцайтунг”. Докато е на стаж в прокопиевата медия, авторката на материала бе сътворила пълен с неверни твърдения текст, който се базира на изказвания на подбрани грантаджии, сред които и Недева. Именно председателката на АЕЖ е източник на твърдението, че депутатът и наш издател Делян Пеевски притежавал „две телевизии и шест вестника и на практика контролирал 80% от пазара на печатните медии”. Колко вестника има в издателската група на Пеевски и че той въобще няма телевизия е факт, който лесно може да бъде проверен, както и какъв е пазарния дял на нашите печатни медии. Докато се представя за защитник на журналистическата гилдия и се гласи за битка с фалшивите новини в цяла Европа, обаче г-жа Недева сама се превръща в източник на фалшиви новини.

Проверка в дейността на АЕЖ показва, че асоциацията защитава публично единствено “Капитал”, “Дневник”, “Медиапул”, “Клуб Зет” и “Бивол", ако случайно някой си позволи да накърни интересите им. 70 процента от членовете на управителния съвет на организацията работят или са работили в "Капитал” и “Дневник”. Това са Кристина Христова, Мария Черешева, Екатерина Войнова, Илия Вълов, Мария Петкова, Спас Спасов, Христо Петров, Даниел Пенев. На второ място сред членската маса са пиарите, свързани с партия “Зелените” и швейцарската офшорна неправителствена организация WWF.
.
.
.