Ратко Младич ще умре в затвора
Но идете в Босна - ще видите, че той е спечелил

Ратко Младич бе осъден за геноцида в Сребреница, където са избити над 8000 мъже и момчета мюсюлмани.
.
Сръбският патриарх Ириней: Присъдата е “дело на дявола”
Cръбският патриарх Ириней заяви за вестник “Ало”, че присъдата на Ратко Младич, произнесена от Международния трибунал в Хага, е “дело на дявола” и че не за първи път излиза, че сърбите са виновни за всичко, докато останалите са невинни.

“Още един сърбин бе осъден в Хага. Знаехме, че Ратко Младич ще бъде осъден и че всичко ще стане така и ние за съжаление не можем да направим нищо”, каза патриархът за “Ало”.

По думите му всичко това стана, защото “могъщите световни сили вършат дяволски дела, а ние търпим последиците”.

Произнесената на 22 ноември присъда доживотен затвор на бившия военен лидер на босненските сърби остава водеща тема в сръбския печат. “Престъпното сдружаване, за което освен останалото е осъден Младич, е практика на Хагския трибунал и според юридически експерти се използва, за да бъде осъден някой по-лесно и без преки доказателства”, пише белградският “Новости”.

Вестникът цитира професора но наказателно право Милан Шкулич, според когото “престъпното сдружаване е мъглява конструкция, която дава възможност какъвто и да е принос на някое лице към извършване на престъпно деяние от друго лице да се третира като участие в престъплението, дори когато обвиняемият нито е осъзнавал, нито е имал желание да участва в него”. Това е концепция, която е изгодна за прокурорите, защото улеснява работата им, но е опасна за защитата заради широтата си и от нея е трудно да се закщитиш. Теоретично тази конструкция произтича от англосаксонското право, в което съществува вариантът “заговор”, но и там често се приема противоречиво, каза Шкулич.

Известният белградски адвокат Тома Фила каза, че “престъпно сдружаване” няма в нито една държава по света, включително в статута на Международния наказателен съд. “Има го Хагският трибунал, но не когато бе създаден, а по-късно, за да могат да осъдят сърбите”, смята Фила. Той посочи, че когато се използва формулировката “престъпно сдружаване” не се установява конкретна вина на човек, а той е обявен за виновен за всичко, което е станало на някоя територия.

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел предложи да бъде формиран Институт за проучване на съдебната практика на Хагския трибунал. Шешел заяви пред журналисти в сръбския парламент, че Сърбия трябва да даде качествен и експертен отговор на всичко, което се случваше в Хагския трибунал и че не са достатъчни само политически фрази. Според него сръбското правителство и особено министерството на правосъдието не бива пасивно да реагират на присъдата на Ратко Младич.

Защо опозицията се страхува толкова от Ратко Младич, пита в заглавие вестник “Блиц” и отбелязва, че обществеността е била неприятно изненадана от играта на криеница, която играха повечето опозиционни партии в опитите си да не се произнесат нито за Младич, нито за присъдата. Особено някои партии с гражданска ориентация, като Движението на свободните демократи на Саша Янкович и “Стига толкова” на Саша Радулович изненадаха с решението да се скрият, докато отмине бурята, пише вестникът. Нито един от лидерите на опозицията, с изключение на крайнодесния Бошко Обрадович от “Двери” не намери за необходимо да се появи публично и да изрази ясна позиция за присъдата, за която толкова се спори в Сърбия, отбеляза “Блиц”.
.
.
.