Находки
Откриха първата българска история
Книгата на Петър Богдан съдържа над 200 страници, писана е век преди Паисиевата

Факсимиле от историята, която е съдържала 200 ръкописни страници.
.
Намериха най-ранните известни рисунки на кучета
Германски археолози откриха скални рисунки на кучета на 8000 години в Саудитска Арабия, съобщи в. “Дейли мейл”.

На една от рисунките ловец с лък е заобиколен от 13 кучета. Две от тях са на повод. Тази рисунка, намерена в арабската пустиня, е най-старото известно изображение на куче, както и на каишка, с която то да бъде контролирано.

Досега най-ранната известна рисунка на куче беше от Египет. Тя е направена на стена на около 5500 години.

Учените от Института “Макс Планк” за науки за човешката история в Йена каталогизираха повече от 1400 скални рисунки. Те обработиха почти 7000 образа на животни и хора, от които 349 са на кучета. Рисунките са от два обекта - 156 от Шуваймис и 193 от Джуба. Ловната сцена е от Шуваймис - хълмист район в северозападна Саудитска Арабия, където от сезонните дъждове са се образували реки и покрай тях е имало растителност. Кучетата са с щръкнали уши, къси муцуни и завити опашки, което показва, че са по-скоро питомни. Според експертите те приличат на ханаанските кучета, които живеят и днес на свобода в Близкия изток.

Ловците може да са използвали поводи, за да държат наблизо ценните кучета следотърсачи, или за да дресират новите си животни. Възможно е и рисунките да са символични и така да е показана връзката между човека и животното.

Кучетата са опитомени преди 20 000 до 40 000 години в Евразия, установи генетично изследване на учени от университета “Стоуни Брук”. Те извлякоха ДНК от скелетни останки на неолитни животни от археологически обекти в Германия и Ирландия.
.
Звярът Йети е бил мечка

ancient-origins.net
Генетично изследване показва, че легендарният звяр Йети по всяка вероятност е бил най-обикновена мечка.
Генетично изследване на предполагаеми останки на Йети разкри, че легендарният звяр е бил мечка, предаде Ройтерс.

Учените от университета в Бъфало, САЩ, направиха генетични анализи на девет останки от кост, зъб, кожа, косми и фекални проби от музей и частни колекции, посветени на Йети. От тях осем имат общи характеристики с азиатските черни мечки, хималайските кафяви мечки и тибетските кафяви мечки.

Всеки от тези подвидове обитава различни места и в даден момент представителите им погрешно са били взети за Йети, наричан още Снежния човек, пише в. “Дейли експрес”.

“Това категорично показва, че легендата за Йети има корени в биологичните факти и те водят към мечките, които обитават района в настоящето”, каза биологът Шарлот Линквист от университета.

Тя определи изследването като най-стриктното, правено върху предполагаеми останки от Йети.

Изследователите проследиха митохондриалната ДНК и генетичен материал в клетките, предаван от майките, от проби, намерени в Тибет, Индия и Непал, както и от популации на черна, кафява и бяла мечка.

Йети е създание от фолклора в района на Хималаите, което се превърна в част от западната култура.

Кафявите мечки, обикалящи високите части на Тибетското плато, и онези в западните части на Хималаите принадлежат към две отделни популации, отделени една от друга вече хиляди години, въпреки относителната им географска близост, твърдят специалистите.
.
.
.