Македония намери опора в България
Страните отвориха нова страница в историята си

ЕПА/БГНЕС
Добрите отношения между премиера на България Бойко Борисов и на Македония Зоран Заев отвориха вратата на Европа за Скопие.
.
ЕС ще е посредник за името

Самуел Жбогар
Посланикът на ЕС в Скопие Самуел Жбогар смята, че е налице добра атмосфера за решаване на спора между Гърция и Македония за името на бившата югославска република, съобщава агенция МИА.

В интервю за телевизия 24 Жбогар каза, че са налице реални възможности и че Брюксел очаква напредък в отношенията през 2018 г. „Виждаме възможност за решение в течение на следващата година, след като няма предвидени избори и в двете държави”, посочи европейският посланик.

Самуел Жбогар отбеляза, че македонското правителство е започнало да решава проблемите със съседите, като е подписало договор за добросъседство с България и сега се фокусира върху спора за името с Гърция.

„Виждам, че има добра воля и от двете страни за подобряване на атмосферата, което ще улесни уреждането на този чувствителен въпрос. Виждаме готовност от страна на Гърция, виждаме подобрена атмосфера и виждаме възможност в течение на следващата година”, каза Жбогар. „Вие се нуждаете от Гърция като ваш приятел. Това е важна стъпка напред за решаване на проблема”, допълни той.

„Аз разбирам емоциите, тревогите и чувството на неудовлетвореност. Но трябва да се запитате дали начина, по който се отнасяхте към този въпрос, укрепи страната? Постигна ли страната напредък? Ако отговорът е „не”, тогава трябва да дадете шанс за решаване на проблема. Има такъв шанс и страните членки са развълнувани, защото ще можем да придвижим страната напред”, посочи Самуел Жбогар. „Реформите трябва да бъдат завършени, което зависи само от страната, но трябва да бъде решен и спорът за името”, отбеляза посланикът на ЕС в Македония.
.
.
.