Любимци
68 подаръка за Лола
Най-глезената кучка във Великобритания се кипри в коледен пуловер, умалено копие на дреха на нейната стопанка

Лола се кипри сред коледните подаръци, които ще разопакова само след няколко дни.
.
Учени се надяват да добавят изкуствен интелект на котка-робот

youtube, popsci.com
Субсидия от 1 милион долара ще послужи за разработването на изкуствен интелект за роботозираните котки на „Хасбро”, така че те да се превърнат в компаньонки за възрастни хора.
 
Учени от университета “Браун” получиха субсидия от 1 милион долара от Националната фондация за наука, за да открият начин да добавят изкуствен интелект към роботизираната котка на компанията “Хасбро”, съобщи Асошиейтед прес.

Целта е играчката да се превърне в приятел на възрастни хора, който да им помага в лесните ежедневни задачи, например да си пият лекарствата или да си намират очилата.

Котката-робот е в продажба от две години. Сега тя само може да прави компания на възрастните и да ги разведрява, като мърка, лиже лапичката си или ляга по гръб, за да я почешат по коремчето.

Учените от университета “Браун” първоначално ще определят кои дейности от ежедневието са важни, за да останат възрастните по-дълго в домовете си - например да намират изгубени предмети. Роботчето ще им напомня при проблем на кого да се обадят, или да отидат на лекар, ако имат час. Учените трябва да решат как котката-робот ще изпълнява задачите си и как ще уведомява стопанина си. Те не планират тя да говори като човек, защото истинските котки не се държат така. Възможно е роботчето да движи главата си по определен начин, когато съобщава конкретно нещо.

“Тя няма да глади или да мие съдовете - каза Бертрам Мол, професор по когнитивни, лингвистични и психологически науки - Никой не очаква от нея да води разговор или да донася вестника. Тези роботи ще създават уют”.

Целта е котката-робот да може да изпълнява няколко задачи много добре. Екипът иска тя да остане на достъпна цена от няколкостотин долара. Сега играчката струва 100 долара.

В екипа са също компютърен специалист, лекари, дизайнер от университета на Синсинати.

Котката-робот ще е полезна и в домовете за възрастни хора, където домашните любимци са забранени.
.
.
.