Зад кулисите
Мафията срещу свободата на словото

Събитието в столичния хотел „Балкан”,на което част от медиите не бяха допуснати.
.
Вежди Рашидов, шеф на медийната комисия в НС: Най-малко „Капитал” може да бъде стожер на свободното слово

Вежди Рашидов
Най-малко “Капитал” може да бъде стожер на свободното слово. Това заяви пред “Монитор” бившият културен министър и настоящ шеф на медийната комисия в Народното събрание Вежди Рашидов. Поводът за коментара му по адрес на закъсалия сайт на розовобузия разградски олигарх е срещата, която организираха медиите от Фабриката за фалшиви новини около кръга “Капитал” и скандала вследствие на това, че на нея не бяха допуснати “чужди” журналисти - извън групата, обслужваща олигархията.

„Грантаджиите, които взимат пари, не могат да говорят за свобода на словото”, възмути се Рашидов и допълни, че в България няма закон, който да ограничава медиите. “Хора, които взимат чужди пари, не са свободни, а самите те са зависими”, убеден е той. По думите му винаги тези, които са най-зависими, най-много говорят за свободата на словото. “Пари не се раздават на улицата, а се дават за нещо”, заяви още Рашидов в коментар на скандалната среща, която събра куп олигарси, мнозина от които подсъдими издатели като Иво Прокопиев и Огнян Донев.
.
Георги Киряков, политолог: У нас има свобода на словото, но някои злоупотребяват с нея

Георги Киряков
У нас има свобода на словото. Както каза и премиерът Борисов, дори е прекалена. Това обаче не означава, че тя трябва да се ограничава. Лошото е, че някои злоупотребяват с тази свобода, смятат, че могат да дискредитират страната ни или поне да представят образа ни пред чужди медии. У нас всеки може да организира протести и то по различни теми. Никой не е бил ограничаван в това отношение. Смятам обаче, че готвените протести са свързани по някакъв начин с българското председателство, защото повечето хора, които са свързани с тези протести, не искат да са видими за нашето общество, а за европейски институции и медии. Само че те няма да решат проблемите ни. Напротив. Някои обществени групи и поддържащи ги медии в желанието си да са по-видими и да защитят свои тези затвърждава образа на България като най-бедна и най-корумпирана страна в ЕС. Дали това се прави съзнателно или не, няма никакво значение. Ефектът е един и същ. Мога да дам пример с протеста за Пирин, както и за въздуха. Лично аз не мога да си го обясня, защото този смог над София го виждам от Витоша от 30 години насам. Но сега стана страшен проблем. Затова дори искам да попитам хората защо не протестираха по времето на Янчулев, когато не се чистеше в София, беше прашно и мръсно? Нима тогава не сме дишали по-мръсен въздух? Или пък когато икарусите вървяха все още по столичните улици, масово имаше лади и москвичи и никой не следеше вредните емисии. Това е преекспонирани на проблеми, които изобщо не са от сега. Според мен въздухът в София сега е много по-чист, отколкото в началото на 90-те години. Да не говорим, че до към 2008 година, когато избухна финансовата криза, София беше свръхпретоварена. Спомням си още по-огромни задръствания. Тогава обаче никой не обръщаше внимание на това. Убеден съм, че тогава дишахме още по-мръсен въздух.

Същото се отнася и за протеста за Пирин. Затова и съм възмутен от екоорганизациите. Хора, които вероятно нямат никаква представа какво представлява Пирин като планина. Най-вероятно са ходили само до Банско. Искам да ги питам дали са правили преход в Пирин от Банско до Гоце Делчев? Това са десетки километри. Имат ли представа и какво означава 48% застрояване, защото това е огромна площ.
.
Едно към едно: Двойният аршин на олигархичната мафия
Теодор Захов към участниците: „Темата е доста пареща за България. Нужна е известна смелост човек да присъства в тази зала днес”

Теодор Захов към медиите, на които не позволи да присъстват: „Поканили сме тези, които уважаваме достатъчно да ни отразяват. Това не е двоен режим”

Иво Прокопиев към участниците: „Посланието ни днес е: медиите в свободното пространство ще удържат”

Иво Прокопиев към медиите, на които отказа достъп: „Не смятам, че вие попадате в квалификацията на свободни медии”
.
Хулят държавата, защото са обвиняеми и подсъдими
Причината за страха и паниката на олигархията се крие и във факта, че същите тези мастити бизнесмени са обвиняеми и подсъдими за различни афери и желанието им да овладеят държавата всъщност е опит да избягат от правосъдието. Иво Прокопиев е обвиняем по аферата EVN, проверката срещу него започна в началото на 2017 г., а делото ще се гледа в Специализирания наказателен съд. Заедно с Прокопиев обвиняеми по случая са и бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Господарят на хапчетата Огнян Донев пък е подсъдим за укриването на над 60 млн. данъци. Острие на пуча срещу прокуратурата пък стана олигархът, собственик на „Овергаз”, заради когото цената на газа расте - Сашо Дончев, който се опита да дискредитира главния прокурор Сотир Цацаров със скандала ЦУМ-гейт.
.
.
.