Скандали
Приватизацията на Командира влиза в учебниците
Костов прописа в сайта на говорителката си, отчаяно брани откраднатото при него

Ивайло Цветков
.
Препитват тийнейджъри за Тодор Живков
Стела Стоянова

Учениците ще трябва да познават ролята на българската емиграция по време на турското робство за Освобождението на България. Те ще трябва също да разбират ролята на СССР за налагане на комунистическия режим у нас, както и да посочват основните характеристики на едноличната власт на Тодор Живков. Децата трябва също да умеят да дават примери за политически терор, репресии и нарушаване на граждански, човешки и политически права и свободи, както и зависимостта на родната ни външна и вътрешна политика от САЩ. От тийнейджърите ще се иска и да познават най-новата ни конституция, както и да дават примери за преструктуриране на политиката ни след членството в ЕС. Любопитното е, че този път в програмата не е посочено управлението на Бойко Борисов. Въпреки това авторите на помагалата имат правото да добавят в последните уроци премиера ни, както и периода на европредседателството.

В първоначалния вариант на програмите бе предвидено десетокласниците да изучават „Осъдени души”, а не „Тютюн”. След ропот на учители и родители обаче в крайна сметка в програмата е включен „Тютюн” с две глави - с първа и шестнадесета. От по-съвременните български автори са включени само Йордан Радичков с „Нежната спирала” и Николай Хайтов с „Дърво без корен”. Липсва доскоро фигуриращият Валери Петров.
.
СРС разреши на Емил Джасим да обижда Апостола на свободата

Емил Джасим
Софийският районен съд е разрешил на протестъра Емил Джасим да обижда Апостола на свободата Васил Левски, съобщи Блиц.

В началото на миналата година стана известно скандално видео, в което Джасим оприличава Левски на обикновен, леко закръглен човек, на супергерой с домашен любимец лъв и накрая, цитирайки с насмешка уж детски реплики, произнася чудовищната фраза „Левски е лайно”. Тогава скандалът беше грандиозен, защото Джасим беше кандидат-депутат от скандалното ГМО на Иво Прокопиев „Да(й), България”, а подигравките му с българската история намериха широк и крайно негативен отзвук в обществото ни. Освен с обидите си към Апостола Джасим се прочу и с осмиването на образа на Паисий Хилендарски, с мнението си колко толерантна била към българите Османската империя и как цар Симеон, при когото България е на три морета, ставал само за щампа върху тениска.

Джасим тогава обяви, че завежда дела против медиите, които са тиражирали собствените му публично произнесени думи, а в началото на тази година гордо се похвали, че се е сдобил със съдебно решение против „Труд”, в което бил осъдил вестника. Името на съдията от СРС, постановил решението, с което на практика на Джасим и на унищожителите на българските ценности се позволява безнаказано да се подиграват с героите от историята и безпрепятствено да рушат националното ни самосъзнание, засега остава анонимно.
.
.
.