Проекти
Перперикон оживява с 3D модел и ефекти
Екипът на проф. Овчаров започва работа по европроект на стойност 3 млн. лева, модерен посетителски център ще се „вкопае” в скалния град

Проф. Николай Овчаров и кметът на Кърджали Хасан Азис обявиха в София началото на грандиозния инфраструктурен проект.
.
Дронове снимат в Желязната църква

Додо филм, БНР
Режисьорът Стилиян Иванов (на малката снимка), за първи път засне с дрон Желязната църква.
 
Филм за храма „Свети Стефан” тръгва на 3 март

Стела Стоянова

Дронове снимаха за първи път в храм по време на подготовката на филм, посветен на реставрацията на Желязната църква в Истанбул и на създаването на българската екзархия и българското училище там.

Лентата, чийто режисьор е Стилиян Иванов, е вече готова, но премиерата є ще бъде на трети март. Филмът все още няма заглавие – в неговото измисляне ще участват и малките ученици от българското школо, които са част от героите в продукцията. Филмът се прави по инициатива на генералния ни консул в Турция Ангел Ангелов и ще бъде предоставен на българската общност.

Само два екипа са имали разрешение да снимат ремонта на „Свети Стефан” от високо – Турската телевизия и екипът на родната лента. Ръководителката на реставрацията на храма Фикрие Булунмаз обаче позволила на кинаджиите да влязат с дрона си и вътре. Благодарение на това са заснети по особено атрактивен начин горната част на иконостаса и арките, които няма как да бъдат разгледани с просто око. „Другият начин би бил да монтираме скеле и да качим камерата на него, но с дрон стана много по-лесно”, разказа Иванов. По неговите думи и преди е имало опити дрон да снима в катедрала, но коридорите са били толкова тесни, че безпилотното устройство не е могло да разгърне перките си. Благодарение на по-особената конструкция на „Свети Стефан” обаче това става възможно. Продукцията разказва не само за реставрацията на храма, а и за смисъла от създаването на екзархията, както и за българската общност там. В школото ни, което дълги години е било затворено, но е открито отново през 2015 г., в момента ходят „от баба до бебе”, за да общуват на български, разказва режисьорът. Особено популярни са уроците по български фолклор, които се посещават дори от турци, желаещи да се научат как се играе хоро.

Дронът обхваща и кадри от откриването на реставрираната църква, като хваща отгоре изпълнителите от квартет „Светоглас”, които в продължение на три часа са свирили църковна музика, скрити на горния етаж. Много от гостите предположили, че музиката върви на диск или на флашка и дори питали откъде е взет дискът. Останали изключително впечатлени, че четирима българи пеят акапелно толкова дълго време. Иванов разказва и друга любопитна история – вечерта преди откриването идват турски полицаи, за да обезопасят мястото около храма. Един от тях влиза в църквата, за да изгони екипа, който още не е завършил снимките си там. Вместо да излязат, режисьорът казал: „Отвори ни вратата към олтара, че си търсим ракурс. Не, затвори я и отвори по-бавно.” Накрая намръщеният полицай, влязъл с намерение да ги изкара веднага, си тръгнал усмихнат и казал: „Много хубава професия имате”.
.
.
.