Балканите
Ципрас отвори вратите за диалог с църквата
Гръцкият премиер показа на архиепископ Йероним, че правителството му ще се съобрази спозицията на архиереите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас прояви дипломация и смекчи тона към църквата.
.
Наркотестове за шофьорите в Кипър
Наркотестове ще бъдат правени на шофьорите в Кипър от 25 януари, съобщи началникът на пътната полиция на островната държава Спирос Спиру, цитиран от “Сайпръс мейл”.

Мярката има за цел да намали инцидентите и смъртността на пътя.

Полицията вече е напълно обучена как се прилага дрегерът за наркотици и е готова да започне проверките.

Устройството отчита положителен резултат при употреба на канабис, опиоиди, кокаин, амфетамини и метамфетамини.

В случай че дрегерът реагира позитивно, полицаите ще взимат проба от слюнката на водачите и ще я изпращат за анализ в държавна лаборатория.

Максималното наказание на шофьорите, управляващи автомобил под влиянието на наркотици, е до 3500 евро глоба и три години лишаване от свобода. Те също така могат да загубят правоспособността си за срок до три години.
.
Оставка в Букурещ заради педофилски скандал
Началникът на полицията в Букурещ Нику Драгош Орландо и негов заместник подадоха оставки след скандала, който избухна миналата седмица, когато полицейски служител беше обвинен в педофилия, съобщава Медиафакс.

Решението дойде, след като столичният полицай Еуджен Стан бе арестуван по обвинения, че е извършил сексуално посегателство срещу две деца. Прокуратурата уточни, че общо 22 полицаи са разследвани по подозрения, че са прикривали полицая-педофил.

Прокурорите са разширили разследването, за да установят дали колеги на обвинения полицай не са му помогнали да се измъкне от наказателно преследване по случай от декември 2016 г., когато Еуджен Стан нападнал жена във входа на блок и бил заловен и предаден на полицията.
.
Сърбите са най-големите евроскептици
Проучване “Хоризонт 2020” за това как жителите на Западните Балкани гледат на членството в Европейския съюз, показва, че македонците, сърбите, черногорците и босненците имат противоречиви мнения по този въпрос, предаде агенция МИА.

Сръбските граждани са най-големи евроскептици (60 процента от анкетираните) и смятат, че полза от ЕС имат само най-богатите и силни страни и че членството в съюза ще застраши тяхната културна идентичност и икономиката им.

Сред македонците евроскептиците са 50 процента, след тях са гражданите на Босна и Херцеговина и Черна гора, въпреки че Подгорица е най-близо до членството в съюза.

За разлика от тях, гражданите на Албания и Косово не смятат, че ЕС ще повлияе зле на културната им идентичност или икономиката им, и имат добри очаквания за членството си в Европейския съюз.
.
.
.