Рестарт
Не може да вървиш по пътя на ЕС без добри отношения с комшиите
Когато става дума за тази Македония, която ние първи признахме, никога нищо не е сигурно и леко

mia.mk
Председателят на парламента на Македония Талат Джафери.
.
Атина и Скопие остават предпазливи в спора за името
Гръцкото правителство ще търси решение на проблема за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ), което да не засяга националните интереси на Гърция.

Това заяви правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос, изтъквайки необходимостта от широк национален и политически консенсус по този въпрос, съобщава в. “Та неа”.

В интервю за местното радио “247” Дзанакопулос прикани главната опозиция - партия Нова демокрация, да престане да играе на “криеница” и да заеме ясна позиция с оглед интересите на страната, а не да поставя условия.

Правителството иска и ще направи така, че да реши един проблем, който занимава Гърция в продължение на повече от 25 години, създава непрестанно усложнения на международната сцена и мисля, че понеже Балканите са един нестабилен район, е изключително важно тези висящи въпроси да бъдат решени и да се върви към укрепване на стабилността, каза гръцкият говорител.

Той призова консерваторите да престанат да играят на “криеница” и отбеляза, че е малко иронично в Нова демокрация да говорят за “двуезичие” в правителството, при положение, че през 1992 г. тяхната партия, която сега е опозиция, като еднопартийно правителство тогава, бе отишла на Съвета на политическите лидери при президента с две предложения - едното на тогавашния премиер Константинос Мицотакис, а другото съвсем различно - на външния министър Андонис Самарас, който тогава е движел този въпрос.

Междувременно македонският външен министър Никола Димитров в интервю за изданието Болкан Инсайт заяви, че Скопие и Атина са се заели със задачата да направят възможно най-доброто и да се възползват от сегашната динамика, за да решат спора за името на Македония, но признава за опасността този въпрос да е необходимо да изчака за някой по-подходящ момент, съобщава гръцкият в. “Контранюз”.  По повод на това интервю вестникът пише, че външният министър на Република Македония често описвал себе си като “внимателен оптимист”.  Важно е да направим каквото можем - както Скопие, така и Атина, за да се възползваме от момента, посочва Никола Димитров.

Никола Димитров преценява, че каквото и да е решението на спора, то трябва да съдържа термина “Македония”. “Решение е възможно само ако то не подкопава идентичността на страната”, допълни той.
.
.
.