Анализ
Когато (фалшив) гръм удари...
Погрешно подадена тревога за ракетно нападение подхранва съмнения относно реална извънредна ситуация

Паника сред жителите на Хавайските острови предизвика разпространяването на фалшива тревога за приближаването на балистична ракета.
.
Мианмарската полиция уби седем демонстранти будисти в щата Ракхайн
Полицията на Мианма откри огън срещу тълпа будисти, опитали се да превземат държавна сграда в град Мраук У, щата Ракхайн. Седем демонстранти бяха убити, тринайсет - ранени, а 20 полицаи пострадаха от хвърлени камъни, съобщиха органите на реда за Франс прес. Властите предизвикаха гнева на тълпата, като забраниха демонстрация на националисти в памет на някогашното будистко кралство Ракхайн. Силите за сигурност призовали тълпата да се разпръсне и дали предупредителни изстрели във въздуха с гумени куршуми, но без резултат. Тогава полицията стреляла с бойни куршуми, за да възпре и да разпръсне хората, обясни Мио Сое, говорител на полицията.

Агенцията припомня за напрежението в щата Ракхайн, където армията предприе миналото лято репресии, принудили над 650 000 мюсюлмани от малцинството рохинги да избягат в съседен Бангладеш. ООН и правозащитници нарекоха акцията "етническо прочистване".
.
Около 1400 мигранти бяха спасени при 11 операции в Средиземно море
Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море, предадоха Ройтерс и с Франс прес, като се позоваха на съобщение на италианската брегова охрана.

Намерени са и два трупа на мигранти на борда на една от лодките, с които спасените се опитвали да стигнат от Северна Африка до Италия.

Извършени са били 11 спасителни операции с участието на кораби на бреговата охрана на Италия, на испанска неправителствена организация, на италианската финансова полиция и на мисията на ЕС "София" срещу трафика на мигранти.

По данни на ООН от началото тази година са загинали 173 мигранти при опит да дойдат в Европа през Средиземно море. Според италианските власти от началото на годината близо 1000 мигранти са спасени и докарани в Италия, което е с 60 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година.
.
.
.