Технологии
Умен часовник се трансформира в смартфон
В Бостън създадоха уникален имплантируем робот, който стимулира растежа на вътрешни органи

wordpress.com
Новото мобилно електронно устройство на Shell е с двойно предназначение.
.
Swytch превръща всеки велосипед в електрически

inhabitat.com, bikerumor.com
За някои колоездачи, електрическият велосипед е подходящ за по-дълги пътувания, а не за кратки обиколки или разходки за развлечение. Това доведе до появата на няколко комплекта, които позволяват на велосипедистите временно да превърнат стандартен велосипед в електрически, като подменят едно от колелата с електрическо. Това е доста просто решение, но Swytch eBike Conversion Kit е още лесен за употреба.

Повечето колела за велосипед с интегриран електрически двигател са доста тежки, защото съдържат не само двигателя, но и батерията и съответната електроника. Това въртящо се допълнително тегло затруднява карането на велосипеда, когато не се използва помощ от електрическия двигател, така че стандартното колело, което е без електрическо задвижване, трябва да бъде монтирано, ако колоездача иска да задвижва велосипеда само със собствени сили.

Системата Swytch използва предно колело само с 36V / 250W двигател в главината. Така колелото е достатъчно леко, за да остане на велосипеда, като замени за постоянно стандартното колело. Литиево-йонната батерия и електрониката се намират в отделен контролен блок, който се закача за монтираните на кормилото скоби.

От блока излизат кабели, които стигат до двигателя и сензорите за спирачките и педалите. Първоначалното инсталиране на цялата система е еднократно, за което се твърди, че отнема около 10 минути. След това, потребителите просто включват захранване, когато искат електрически велосипед.

Панел в горната част на контролера, позволява на велосипедистите да избират нивото на електрическа асистенция и да проверяват с колко енергия разполагат. Максимална скорост е електронно ограничена на 24 км/ч за европейската версия и до 32 км/ч за международната версия. Обсегът е 40 или 80 км, в зависимост от капацитета на избраната батерия. Времето за зареждане е съответно между 3-4 часа или 5-6 часа.

Цялата система със контролния блок тежи 3.9 кг с малката батерия или 4.8 кг с голямата. За сравнение, най-лекото електрическо колело интегриращо всички компоненти, предлагано за сега на пазара е с тегло 7 кг, а други системи тежат около 9 килограма.
.
Създадоха емоджита за климатичните промени

 
Графични дизайнерки от САЩ създадоха набор от стикери за мобилен телефон, насочени към климатичните промени, и ги нарекоха “климоджита”, съобщи “Върдж”.

Емоджитата се превърнаха в своеобразен език, но доскоро на него беше трудно да се говори за климатичните промени - нямаше изображения за замърсяване, пожари или покачващи се нива на морското равнище. Затова се погрижиха графичните дизайнерки Марина Зурков и Винята Пани.

Иконите изобразяват топящи се ледници, изгладнели бели мечки, мъртви дървета и наводнени хора. Предназначени са да привлекат вниманието към някои от най-важните проблеми на нашето време - глобалното затопляне и унищожаването на околната среда. Благодарение на двете художнички, вече има емоджи на кит с пластмасова бутилка в стомаха и на пластмасова бутилка със скелет на риба вътре.

“Климоджитата” бяха направени по творчески проект, финансиран от Нюйоркския университет, но Марина Зурков планира да разшири употребата им. Тя възнамерява да провери възможността Фейсбук да добави стикерите към библиотеката си. За целта обаче трябва да ги използват повече хора. Към настоящето около 400 души са свалили набора от климатични емоджита.
.
.
.