Здраве
Бързото хранене унищожава имунитета
Организмът на човека възприема нездравословните бургери като външна заплаха и се бори с тях като с инфекция

wikihow.com
Бързото хранене не само води до напълняване, но и смъква имунитета на хората, така че препоръката е да се въздържаме от тази заплаха.
.
Две лъжици оцет преди ядене срещу диабета

dailyhealthpost.com
Специалистите от университета на Аризона дават препоръчителна доза от две лъжици оцет за диабетиците.
Хората, диагностицирани с диабет тип 2, могат да контролират състоянието си с промени в хранителния режим. Американски специалисти установиха, че приемът на две лъжици оцет преди ядене понижават кръвната захар, пише в. “Дейли експрес”.

Диабет тип 2 е състояние, при което панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или клетките не реагират адекватно на хормона, допринасящ за понижаването на нивата на кръвната захар.

За целите на изследването специалисти от университета на Аризона са разделили доброволци на три групи. Една трета от участниците били с диабет, а останалите - с преддиабет или здрави. Изследваните лица са получавали оцет или плацебо, преди да им бъде дадена високовъглехидратна закуска, включваща портокалов сок, хляб и масло.

Седмица по-късно, преди да получат същата закуска, на участниците, които преди това приемали оцет преди хранене, било давано плацебо, и обратното.

След приключване на експеримента са били взети кръвни проби от изследваните лица. Специалистите са отчели подобрени кръвни показатели при участниците и от трите групи, които приемали оцет преди хранене.

Експертите отбелязват, че подправката може да се използва например за винегрет, с който да се овкуси салата.
.
Крушите могат да заменят пробиотиците

 
Американски учени установиха, че съединения в крушите помагат срещу хронични заболявания, съобщи Нюзру.

Крушите са по-ефективни в борбата със стомашни заболявания, предизвиквани от бактерията Хеликобактер пилори, след ферментация, твърдят учените от университета на Северна Дакота. При това полезните бактерии остават незасегнати.

Учените са работили със сортовете Бартлет и Старкримсон. Те установиха, че благодарение на съдържащите се в тях феноли и антиоксиданти, крушите забавят действието на ферментите, участващи в метаболизма на глюкозата и нишестето. Затова те помагат и при хипергликемия и хипертония, свързана с диабет тип 2.

Крушите са богати на целулоза, вит. С., калий. Те не съдържат натрий, мазнини, холестерин. В една порция има само 100 калории.
.
Как да се предотврати стареенето на мозъка

wordpress.com
Учени от Станфордския университет изясниха защо кръв, прелята на млади мишки от възрастни техни посестрими, предизвиква преждевременно стареене на мозъка, съобщи Лента.

Оказало се, че се активира протеин, чието потискане може да забави възрастови изменения в централната нервна система у хората.

Биолозите проучили кои гени били активни в старите клетки на хематоенцефалната бариера, която при гръбначните отделя кръвоносната система в мозъка от нервните клетки. В експеримента били използвани млади гризачи, в чиито черепи била вкарана кръвна плазма от възрастни мишки. Учените анализирали последствията от процедурата за хипокампуса - мозъчна зона, която е важна за обучението и запаметяването и е силно уязвима към неврогенеративни заболявания.

Било установено, че в клетките на хематоенцефалната бариера започват да се активират гени, отговарящи за синтеза на протеин, известен като васкуларна клетъчна адхезионна молекула 1 (VCAM 1). Той потиска формирането на нови нервни клетки в хипокампуса и допринася за възпалителни реакции с участието на имунни клетки на централната нервна система.

По мнението на учените, блокирането на действието на протеина позволява да се забави стареенето на мозъка. Било констатирано, че прелятата у генномодифицирани мишки кръв от възрастни гризачи нямала силен ефект. Освен това антителата, които потиснали активността на протеина, спрели дегенерацията на невроните в мозъка.

Резултатите от изследването са качени на сайта bioRxiv.
.
.
.