Книгите
Гмуркане в дълбините на подсъзнанието
Дръжте Клайв Баркър за ръка и не се пускайте, за да не се отклоните от пътя. Само той може да ви отведе невредими до последната страница

Cборникът „Кървави книги” е носител на наградите „Уърлд Фентъзи” и „Бритиш Фентъзи”.
.
Джордж Р. Р. Мартин разказва смразяваща приказка

„В дома на Червея” е страховита приказка, ярка алегория на декадентското съвременно общество и заблудите, в които то често живее.
Хрумвала ли ви е аналогията на слънцето с въглен, откраднат от огнището? Не, нали? А златокосият Анелин разсъждава съвсем сериозно по темата, при все че някой може да го вземе на подбив. Подигравчията е ловец с подходящото име – Месоносеца, и истински грубиянин, както ще се уверите сами. Разбира се, Анелин и разглезените му приятели няма как да не тръгнат импулсивно по пътя на отмъщението, но нямат представа къде ще ги отведе той – дълбоко под земята, в царството на слепите гроуни – древен враг, чудовища от приказките и жадуван източник на месо. Докато тъмнината стяга кадифената си прегръдка около Анелин и фалшивите сенки на светлината изчезват, наяве ще излязат забравени тайни за миналото на планетата и за тихия, лепкав ужас, дебнещ в нейното сърце.

Хипнотичният роман „В дома на червея” (издателство „Сиела”) е страховита подземна приказка от създателя на „Песен за огън и лед” Джордж Р. Р. Мартин, на която феновете на фентъзи майстора могат да се насладят, докато очакват появата на предпоследната част от поредицата. Луксозното издание с твърди корици ни отвежда в Града на Червея, опустошена земя, над която слънчевите лъчи бавно гаснат. Макар светът на Града на Червея да няма нищо общо нито с Кралския чертог, нито със Зимен хребет, магията на разказвача пъпли по страниците на тази мрачна приказка и завладява с универсалността на тематиката си – вечната битка между доброто и злото и нуждата от промяна първо в теб самия, за да можеш след това да помогнеш на околните.

Джордж Реймънд Ричард Мартин е американски писател на фентъзи и фантастика, сценарист и телевизионен продуцент. След култовия успех на поредицата „Песен за огън и лед” и едноименната продукция на HBO, той се нарежда до светилата на фентъзи и фантастиката наред с Дж. Р. Р. Толкин, Борис и Аркадий Стругацки, Станислав Лем, Анжей Сапковски и Тери Пратчет.
.
Двойнствен живот

История за страдание, предателство и триумф.
Хоредният сюжет на ненадминатата Даниел Стийл, който кара почитателките й да се възхищават на нейната дарба. Точно така се казва романът, поднесен на пристрастената публика от издателство „Бард“. В „Дарба“ централната героиня е Александра Уинслоу. Изоставена от майка си на седемгодишна възраст, тя намира утеха в криминалните романи, които чете с грижовния си баща. Скоро сама започва да пише страховити и кървави криминални истории с умение и въображение, неприсъщи за възрастта й. След ранната смърт на баща си четиринайсетгодишната Алекс заживява в манастир. Там в лицето на монахините открива двайсет и шест майки на мястото на онази, която е загубила. Намира подкрепа и насърчение.

Още като студентка написва роман и успява да намери опитна агентка, а после и издател. Но тя твърдо вярва в предупреждението на баща си: мъжете четат криминални трилъри, писани само от мъже. Затова Александра Уинслоу публикува под псевдонима Александър Грийн. Така води двойствен живот, който я изолира от света.

Тайният й живот като загадъчния преуспял Александър Грийн и собственият й живот на  талантлива млада жена я срещат със завистливи и арогантни мъже, включително и в суетния и меркантилен свят на Холивуд. Точният момент да се разкрие е недостижим и може да й струва скъпо.
.
Предателството е неизбежно

 
През септември 1938 г. Хитлер е твърдо решен да започне война. Британският премиер Чембърлейн иска да запази мира. Въпросът ще бъде обсъден на конференция в града, който завинаги ще бъде свързан с последвалите събития.

Докато самолетът на Чембърлейн лети към Германия, а влакът на Фюрера се носи на юг от Берлин, двама млади мъже пътуват със собствените си тайни. Хю Легат е един от личните секретари на британския премиер. Паул фон Хартман е германски дипломат и член на кръга противници на Хитлер. Те са добри приятели от студентските години в Оксфорд, но не са се виждали след пътуване до Мюнхен преди шест години. Сега бъдещето на Европа е поставено на карта и пътищата им отново се пресичат.

Когато залозите са толкова високи, кого сте готови да предадете? Приятелите, семейството, страната или съвестта си?

Книгата е „Мюнхен”, авторът Робърт Харис, издателството „Обсидиан”.
.
Радичков в Дома на киното

 
За първи път от повече от 20 години насам българският читател ще може да се срещне отново с една от най-личните книги на Йордан Радичков – неговия втори роман „Прашка” (издателство „Нике”). Книгата ще бъде представена от театралния режисьор Иван Добчев на 31 януари от 19 часа в Дома на киното.

По време на представянето посетителите ще имат възможност да се потопят в света на Йордан Радичков с единствения документален филм, посветен на автора. Лентата „Черказки хроники” на режисьора Димитър Петков представя разговори с Йордан Радичков, заснети в края на 90-те години.

„Прашка” е една от най-личните творби на Йордан Радичков. В историята за самотното момче Левачко, което живее в безсъбитийността на бедното българско село, читателят лесно би се изкушил да прави паралели към детството и юношеството на Радичков.
.
.
.